Thursday, 14 February 2013

wAnIta sEjaTi.

Edit Posted by with 1 comment

Seorang gadis kecil bertanya kepada ayahnya,  "Abi, ceritakan kepadaku tentang wanita sejati"Ayah pun menoleh kemudian tersenyum....Anakku,

* Seorang wanita sejati BUKANlah dilihat dari kecantikan PARAS wajahnya, MELAINKAN dari kecantikan HATI yang ada di baliknya.. 
* Wanita sejati BUKAN dilihat dari BENTUK TUBUHnya yang mempesona, MELAINKAN dilihat dari sejauh mana ia MENUTUPI BENTUK TUBUHnya..
* Wanita sejati BUKAN dilihat dari begitu BANYAKNYA kebaikan yang ia berikan, MELAINKAN dari KEIKHLASANNYA memberikan kebaikan itu..
* Wanita sejati BUKAN dilihat dari seberapa INDAH LANTUNAN SUARANYA, MELAINKAN dari apa yang SERING MULUTNYA BICARAKAN..
* Wanita sejati BUKAN dilihat dari keahliannya BERBAHASA, MELAINKAN dari bagaimana CARA ia BERBICARA... 


Ayah diam sejenak sambil melihat ke arah puterinya. "Lantas apa lagi Abi?" sahut puterinya...Ketahuilah puteriku...

* Wanita sejati BUKAN dilihat dari KEBERANIANNYA dalam BERPAKAIAN, MELAINKAN sejauh mana ia berani MEMPERTAHANKAN KEHORMATANNYA..
* Wanita sejati BUKAN dilihat dari KEKHAWATIRANNYA DIGODA orang di jalan, MELAINKAN KEKHAWATIRAN DIRINYAlah yang MENGUNDANG ORANG JADI TERGODA..
* Wanita sejati BUKANlah dilihat dari seberapa BANYAK dan BESARNYA UJIAN yang ia jalani, MELAINKAN sejauh mana ia MENGHADAPI UJIAN itu dengan penuh rasa SYUKUR..dan ingatlah...
* Wanita sejati BUKAN dilihat dari SIFAT SUPELNYA DALAM BERGAUL, MELAINKAN sejauh mana ia bisa MENJAGA KEHORMATANNYA DALAM BERGAUL..


Setelah itu anak kembali bertanya "Siapakah yang dapat menjadi kriteria seperti itu Abi?"..

adakah kita?? marilh kita sama-sama merebut takhta wanita sejati itu.. insyaAllah kita tergolong dalam wanita-wanita sejati.. tepuk dada,, tnya iman ~

Friday, 8 February 2013

CaRa MeNyAmBuNg SoLaT jeMaAh...

Edit Posted by with No comments

pada hari jumaat yang penuh keberkatan nie,, amira nk share lar serba sedikit mngenai smbung solat jemaah nie... mungkin ader di antara korang yang dah sedia maklum.. tapi jgn ingt korang dah tau ni,, bermakna orang laen dah tau..


bila masuk jer bulan ramadhan kan,, mestilah kiter berpusu-pusu nk rebut pahala solat terawih kan.. dan biasalah kalu terlewat tuh.. imam dah start solat, kiter nie baru smpai.. kalu llaki trus boleh ikut solat,, tapi prempuan nie. nak pkai baju sembahyang lar aper lar.. berkemungkinan imam tu dah rukuk,, sjud.. n kiter nie plak, duk garu kepala pkir mcm mner nk ikut join sekali imam nie.. n amira pernah tengok,, mereka2 nie nak ikut imam solat berjemaah, tapi caranyer salah... 

contoh amira bagi,, bila diorang nie tgok imam dah start rukuk, sujud nie.. diorang cpat2 sembahyang dari awal.. takbir >> baca al-fatihah >> rukuk >> sujud.. punya lar laju diorang solat nie,, nk ikut imam plak rakaat kedua,, tkut tlpas lagi pnyer psal.. bila smpai jer rakaat kedua, imam masih di rakaat kedua.. then slpas pada tu,, diorang start ikutlah imam smpai tahiyat akhir... ni bukan amira reka tau. benar-benar terjadi.. kadang-kadang timbul rasa ksian kt diorang,, dah naik form 5 tapi still jahil bab nie..

tapi Alhamdulillah,, amira perhatikan kt skolah amira smua dah reti dlam bab2 nie.. takder lar spesies yang amira crite tadi.. so,, amira nk share lar serba sdikit mngenai hal nie.. tadi amira ader jugak buat research kt pakcik google nie,, tapi yang amira dapat agak plek2.. amira bagi satu yang amira jumpa tadi eyh,, ader sorang hamba Allah nie ckp.. if kita masuk, imam dah hampir nak habiskan bacaan, n kiter smpat bca bismillah jer.. tanpa smpat habiskan surah al-fatihah,, tidak dikira rakaat tu.. alasan dyer, al-fatihah adalah rukun solat..

amira agak musykil kenyataan hamba Allah nie,, so, amira tnye lar mak sedara amira mngenai nie.. jika kiter masuk solat,, kiter sempat tamakninah yakni brenti skjap antra satu perbuatan dgn satu perbuatan.. tanpa sempat mbaca al-fatihah,, then imam tuh trus rukuk,, kiter pun rukuk.. solat kiter dah dkira satu rakaat.. tapi bagi yang makmum baru msuk,, imam tuh sedang rukuk,, kiter takbir then trus rukuk,, rakaat pertama tdk dikira.. sama juga dgn selepas2 tu seperti sujud dan dduk antra 2 sujud.. nie bmkna kiter kna tmbah lagi 1 rakaat.. dan bagi yang msuk time imam dah rakaat kedua,, juz ikut. n selepas tu,, tmbah lar rakaat yang tak sempat..

macam mana nak tmbah nie??? ader yang tertanya-tanya..selepas bagi salam ker cmner?? kan kiter ikut imam kan.. smpai lar tahiyat akhir,, kiter bca jelar cam biase.. then bila habis jgn trus bangun.. tnggu imam bagi salam dahulu.. ingt !!! kiter jgn bagi salam.. salam hnya dberi jika kita dah cukup kesemua rakaat.. kiter tnggu,, slpas imam dah bagi salam ke kanan n kiri.. barulah kiter sambung rakaat yang tertinggal cam biase..

boleh faham???
if ader kemusykilan,,boleh tnyer amira direct,, InsyaAllah amira akan jawab maner yang amira tahu,, if amira tak tahu amira akan rujuk pada orang laen..

wasalam ~







Sunday, 3 February 2013

jOm BaNgUn MaLaM iNi..

Edit Posted by with No comments

Ahli Sufi berkata :

" hendaklah kamu membiasakan diri bangun pada tengah malam kerana yang demikian itu adalah amalan yang dibiasakan oleh orang soleh sebelum kamu. ia juga suatu cara untuk mendekatkan diri kepada Allah, menebus kesalahan, menjauhkan diri daripada dosasan menyingkirkan penyakit dari tubuh "

berqiamullail atau menegakkan malam dengan beribadat sepeti solat tahahud, membaca Al-Quran, zikir, selawat kepada Nabi adalah tuntutan dalam agama. ia mampu mendekatkan diri seorang hamba seperti kita yang mempunyai banyak kelemahan dan kekurangan kepada pencipta yakni Allah. Nabi dan para sahabat menjadikan amalan di waktu malam untuk meningkatkan keimanan mereka.. 

pernah dop kita dengar mngenai panglima perang yang telah mengarahkan tenteranya berjaga malam untuk bertahajjud dan mengabdikan kepada Allah??? panglima perang islam terkenal Salehuddin al-Ayubi mwmilih tenteranya yang amalkan bangun malam agar berani berjuang yang utuh untuk agama Allah. di siang hari mereka berani seumpama singa bertempur di medan perang dan di malam seumpama tikus takut kepada Allah Yang Maha Esa...

tapi sayangnya, kini ramai orang mudah bangun malam untuk menonton bola sehinggakan kadangkala solat subuh pun terlepas.. mana lebih besar? Allah atau bola??