Monday, 5 June 2017

why too serious?

Edit Posted by with No comments




when it comes into soal jodoh, kahwin.. people will asking me.... "why too serious?"

ewah, ewah, ewah.. ingat bab kahwin ni, benda simple ke.. ingat bila kau suka aku, aku suka kau.. then memang akan bahagia sampai akhir hayat? come on laa.. 

sebut je pasal kahwin? apa yang terlintas dalam my mind adalah....

"saya sedang cari lelaki yang akan jadi suami saya... yang akan hidup dengan saya sampai akhir hayat.. yang akan menghadap muka saya hari-hari.. yang akan tinggal satu rumah, satu bilik dengan saya.. yang akan jadi ayah kepada anak-anak saya... yang akan mendidik anak-anak saya menjadi anak yang soleh-solehah.. yang akan sentiasa menjaga makan minum saya ketika sakit. yang sanggup bersusah payah dengan saya dalam tempoh berumah tangga.. yang boleh bersabar dengan kerenah, perangai saya.. " 

belum  cakap soal kewangan lagi.. andaikata Allah uji duit tak ada.. dapat suami yang kaki pukul, nahas den! waktu bercinta mgkin belum kenal sepenuhnya, belum tau.. duit, harta. boleh jadi kes pukul memukul.

it is simple? of course not !

kahwin seriously bukan benda yang main-main. bukan sekadar suka, bukan sekadar rupa cantik, hensem.. tapi kahwin adalah something yang too big for me.

that is why when it comes into soal kahwin, i am become a serious person. 

mungkin sebab mira banyak dengar kisah-kisah orang cerai, kisah suami pukul la ape laa.. dan memberi sedikit kesan to my life. 

bila tengok anak-anak orang sakit, kekadang terfikir "kalau laa Allah uji one day anak aku sakit,, (Nauzubillah.).. adakah suami aku nanti sanggup harungi ujian ni sama-sama.". Sedih amira tengok anak Bazli UNIC yang hidap cancer, tapi MasyaAllah beruntungnya dia dapat isteri yang sangat baik, sabar, jaga dengan penuh kasih sayang. dan untung isteri dia dapat Bazli yang sentiasa ada bagi support pada diri dia dan anak. still luangkan masa dengan mereka even sibuk dengan kerja. 

benda-benda ni laa membuatkan mira sangat "memilih" nak cari calon suami. im not perfect. i know that. and sepatutnya kata orang "kita tak boleh nak memilih sangat, kita sendiri pun bukannya perfect."

i cannot deny it. but it is me. 

"sebab tu hang tak laku-laku"

erkkk.. ok. fine. ni selalu mira dapat. it is okay. ajal maut, jodoh semua di tangan Allah. so, im not so worry about this. just enjoy your life and follow the flow. 

mira perhatikan ramai remaja remaja sekarang, take it as benda yang sangat ringan. then kahwin, tak sampai beberapa bulan.. dah cerai.. macam main kawin-kawin pulak. "takde jodoh".

ok. (zip mulut) malas nk kupas.

tapi nilaa antara reason-reason yang mira boleh bagi untuk jawapan "why too serious" apabila bercakap soal kawin. 

i am single. but i am happy. 😊




0 comments:

Post a Comment