Wednesday, 16 July 2014

Pengalamanku Bertudung Labuh

Edit Posted by with 3 comments

perasan tak tajuk entry ni lebih kurang macam tajuk entry yang sebelum ni.. huhu.. entry yang petang tadi tu amira hanya share story dari blog sahabat lain.. but now.. amira nak share lah serba sedikit pengalaman amira sendiri.. nothing interesting.. but sajer suka suki terlebih rajin nak menaip ( padahal stress jawab kuiz akaun) huhuhu~~


before amira start cerita pengalaman amira sejak bertudung labuh ni.. amira nak story dulu mcam mana amira boleh pakai tudung labuh.. actually amira dulu bukanlah sebahagian dari wanita bertudung labuh pun.. amira seorang yang biasa je.. simple ! pakai tudung bawal.. dulu mana ader kan shawl-shawl bagai ni.. amira mulakan dengan memakai handsock n sarung kaki or stokin.. amira start pakai form 1 dah.. almaklumlah amira sekolah menengah dulu.. sekolah agama.. tapi please ! jangan beranggapan budak sekolah agama ni maksum yer !! smua baik-baik.. biler buat salah ke aper.. terus judge itu ini.. kami pun manusia biasa jugak.. dye depends atas diri sendiri.. kalau nak jadi baik.. hantar jelah sekolah mana-mana pun.. tak akan terpengaruh. sekolah ni cume macam bonus jer kalau dapat sekolah agama.. ok ! back to the topic... tapi amira form 1 tak braper lagi lah.. tak istiqamah mana pun.. hehehe ~ astarfirullah !! nauzubillah. jangan contohi saya ! hehe.. then amira form 2.. amira masuk tuisyen kat cikgu razak, durian burung.. kalau yang kenal, kenal lah.. tak kenal.. buat-buat kenal jerkk.. heheehehe ~~ start dari tulah amira start istiqamah.. sebabnyer kat tuisyen tu kan sah-sah lah ader laki.. berbeza dengan sekolah amira.. sekolah amira semua prempuan.. takde lelaki !! so.. tulah titik permulaan amira start istiqamah pakai handsock n sarung kaki...

form 4.. ade lah terdetik jugak nak pakai tudung labuh kat luar kan.. ( selain sekolah ) tapi time tu tak start lagi.. amira pun suarakan lah bende ni kat family amira.. alhamdulillah.. dapat respon positif tapi mak sedara amira ada pesan.. once kita pakai tudung labuh.. kena lah istiqamah.. mampu ke nanti.. takut awal-awal jer pakai.. nanti back to normal.. time tu.. berfikir panjang jugaklah.. sebabnyer mungkin zaman sekolah tak menjadi masalah sangat... tapi nanti sambung belajar, masuk U.. kuat ker nak istiqamah dengan imej ni.. kalau dpat UIA, UNISZA ker.. mungkin tak menjadi masalah sangat lah.. sebab memang surrounding U tu islamik.. but kalau dapat UITM ke ape.. mampu ke.. kuat ke.. tapi naik form 5.. memang dah nekad.. so.. tulah titik bermulanya amira pakai tudung labuh sampai lah sekarang... tak heran dah orang nak kate ape.. bila dah nekad tu.. semua telan jerk !



saper kater bertudung labuh tak boleh naik motor???? hahaha !!! amira main aci redah jeee !!! amira ni kuat berjalan orangnya kalau nak tau... tambahan plak.. amira dah start involve dengan motor ni time darjah 5.. dulu amira digelarkan " minah rempit "... kejam tak orang yang bagi tittle tu. memang kejam kan.. ish ! amira dapat tittle tu sebabyer amira ni jenis tak reti nak bawak slow-slow.. bawak mesti laju.. saper-saper yg nak berlumba.. jom !! hahaha.. ( mohon jangan ikut ) tapi sekarang dah pandai lah bwak slow-slow.. hehehe ( konon ! ) then bila amira start bertudung labuh.. takkan amira nak stop bawak motor... memang tak lah. hehe. secara rasminye pastu amira dapat tittle " muslimah rempit " memang tak baik lah saper yg bagi tittle ni.. alamak !! dah banyak merapu !!! ok2 !!! back to the main topic. abaikan yang atas-atas tu eh.. hehe.. buat malu jerk ! sejak amira pakai tudung labuh kan.. memang ketara sangat perubahan yang amira dapat.. antaranya kan.. budak-budak laki takkan berani tegur.. if kat depan amira ader prempuan yang biasa bawak motor.. then lalu kat sekumpulan lelaki.. memang akan dengar lah siul-siulan gatal or sesi tegur-menegur.. tapi sampai je kat amira... takde ! senyap ! hahaha.. tengok.. diorang mana berani.. panahan tudung labuh... tak kurang jugak kalau kat traffic light.. takkan ade yang berani nak tegur.. kalau yang tegur tu. memang mencari nahas lah tu...


normal lah kan kalau orang yang pakai tudung labuh ni digelar ustazah la aper lah.. amira pun tak terlepas dari tu semua.. sometimes bila amira berjalan or pergi mana-mana.. ada jer yang panggil ustazah especially lelaki lah.. saje takde keje diorang ni ! kadang-kadang tu.. amira berjalan.. then ade lelaki lalu sebelah.. " assalamualaikum ustazah " kes ni memang banyak.. tapi biarkan jelah diorang ni.. jwab jelah salam tu.. kadang-kadang bangga lah jugak dapat tittle ustazah tu.. saper yang taknak kan.. bukan semua orang boleh dapat tittle tu.. hehehehe~.. so.. la tahzan.. be proud ! baru-baru ni pun kat UITM nih.. amira berjalan dengan roomate amira, alia.. kiteorang time tu baru balik dari buat kad matrik.. then secara kebetulan belakang amira ni ade lah beberapa lelaki.. diorang ni aper lagi. perli lah.. nak tau diorang perli ape,, diorang buat-buat cakap bahasa arab kat belakang.. aisehhh.. diorang sembang konon kaifa haluka lah ape lah.. alia yang sebelah amira ni tak faham aper-aper.. amira ni tau dah... dalam hati.. ' nak menganjing (perli) aku lah tu' tapi tak heran pun... dah kalis ! huhu.. 



untuk pengetahuan korang kan.. dalam kelas amira pun.. budak lelaki tak berani nak tegur ! percaya atau tak.. setakat ni amira tak pernah bersembang pun dengan lelaki.. bercakap pun takde rasenye.. if ader pun.. dia mintak nombor lecturer.. so, amira bagi jelah.. tengok !! effect pakai tudung labuh.. takde yang berani nak tegur.. kadang-kadang tu terasa lah jugak.. macam tak wujud jer dalam kelas tu.. yelah... orang lain bersembang lelaki prempuan relax jer.. kiter.. krik krik je.. hehhehe.. but im so proud n bersyukur.. maknanyer dia tau hormat orang yang pakai tudung labuh.. tulah antara penangan orang yang memakai tudung labuh...

ada sesetengah orang ni.. dia hanya pakai tudung labuh sebab niat dia nak suami soleh. bila pakai tudung labuh.. dapat suami soleh.. maaf .. ! tolong betulkan niat yerk.. berhijrah kerana Allah.. bukan kerana lelaki or wat so ever.. ade roomate amira tanya.. ader kawan dia ni selalu ikuti usrah.. memang kalau tanya dia pasal perbincangan usrah tu... memang boleh jawab lah.. tapi kat luar still free hair ape smua.. kenapa ye... simple ! hidayah itu milik Allah dan Allah layak beri kepada sesiapa sahaja hamba yang dikehendakinya.. atau niat dia menyimpang ke arah lain.. bukan kerana Allah.. itu kena sentiasa muhasabah diri...

actually kan amira nak share pengalaman amira naik bas sorang-sorang baru ni... tapi nanti ader orang tu baca.. hahhaha !!! mohon shah tak baca !!!! pleaseeeee!!! hehehe.. pengalaman yang agak scary jugak lah.. tapi pengalaman tu... bukan semua naik bas first time dapat pengalaman yang plek-plek.. siap dapat roti tuh ! even roti gardenia jer.. haha!  kwan amira naik bas sorang-sorang takde bende jadi pun... tapi biler tiber time amira.. dapat pulak budak sebelah yg agakk er...rrr.. hahahaha !! shah ! tlong jangan baca !! stop cni jer.. 

tu jelah serba sedikit yang amira boleh kongsikan.. yang bawah sekali tu.. mohon abaikan ! hehehe.. dan yang banyak merapu tu mohon abaikan jugak.. hahaha.. bikin malu jer amira neh.. dalam story tu ader terselit bahasa ganu.. if tak paham.. buat-buat jelah paham yerk.. hehe (^_^) bagi yang mempunyai niat nak berhijrah kepada tudung labuh.. amira galakkan sangat-sangat.. if ader masalah apa-apa.. boleh terus berhubung dengan amira.. InsyaAllah setakat mana yang amira boleh bantu.. amira cuba..

setakat ni jelah coretan amira untuk kali ni.. roomate amira sekalian pun macam get ready nak tutup lampu dah jer.. lailan saidan semua !! selamat menjalani ibadah puasa. jangan curi-curi ponteng yerkk !!
assalamualaikum ~ (^_*)


3 comments:

  1. hamboi panjangnya citer.. Tp panjang2 pun aku baca jg. Huhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe (^_^) terlebih rajin nak menaip panjang-panjang...

      Delete