Friday, 8 February 2013

CaRa MeNyAmBuNg SoLaT jeMaAh...

Edit Posted by MissShyShy with No comments

pada hari jumaat yang penuh keberkatan nie,, amira nk share lar serba sedikit mngenai smbung solat jemaah nie... mungkin ader di antara korang yang dah sedia maklum.. tapi jgn ingt korang dah tau ni,, bermakna orang laen dah tau..


bila masuk jer bulan ramadhan kan,, mestilah kiter berpusu-pusu nk rebut pahala solat terawih kan.. dan biasalah kalu terlewat tuh.. imam dah start solat, kiter nie baru smpai.. kalu llaki trus boleh ikut solat,, tapi prempuan nie. nak pkai baju sembahyang lar aper lar.. berkemungkinan imam tu dah rukuk,, sjud.. n kiter nie plak, duk garu kepala pkir mcm mner nk ikut join sekali imam nie.. n amira pernah tengok,, mereka2 nie nak ikut imam solat berjemaah, tapi caranyer salah... 

contoh amira bagi,, bila diorang nie tgok imam dah start rukuk, sujud nie.. diorang cpat2 sembahyang dari awal.. takbir >> baca al-fatihah >> rukuk >> sujud.. punya lar laju diorang solat nie,, nk ikut imam plak rakaat kedua,, tkut tlpas lagi pnyer psal.. bila smpai jer rakaat kedua, imam masih di rakaat kedua.. then slpas pada tu,, diorang start ikutlah imam smpai tahiyat akhir... ni bukan amira reka tau. benar-benar terjadi.. kadang-kadang timbul rasa ksian kt diorang,, dah naik form 5 tapi still jahil bab nie..

tapi Alhamdulillah,, amira perhatikan kt skolah amira smua dah reti dlam bab2 nie.. takder lar spesies yang amira crite tadi.. so,, amira nk share lar serba sdikit mngenai hal nie.. tadi amira ader jugak buat research kt pakcik google nie,, tapi yang amira dapat agak plek2.. amira bagi satu yang amira jumpa tadi eyh,, ader sorang hamba Allah nie ckp.. if kita masuk, imam dah hampir nak habiskan bacaan, n kiter smpat bca bismillah jer.. tanpa smpat habiskan surah al-fatihah,, tidak dikira rakaat tu.. alasan dyer, al-fatihah adalah rukun solat..

amira agak musykil kenyataan hamba Allah nie,, so, amira tnye lar mak sedara amira mngenai nie.. jika kiter masuk solat,, kiter sempat tamakninah yakni brenti skjap antra satu perbuatan dgn satu perbuatan.. tanpa sempat mbaca al-fatihah,, then imam tuh trus rukuk,, kiter pun rukuk.. solat kiter dah dkira satu rakaat.. tapi bagi yang makmum baru msuk,, imam tuh sedang rukuk,, kiter takbir then trus rukuk,, rakaat pertama tdk dikira.. sama juga dgn selepas2 tu seperti sujud dan dduk antra 2 sujud.. nie bmkna kiter kna tmbah lagi 1 rakaat.. dan bagi yang msuk time imam dah rakaat kedua,, juz ikut. n selepas tu,, tmbah lar rakaat yang tak sempat..

macam mana nak tmbah nie??? ader yang tertanya-tanya..selepas bagi salam ker cmner?? kan kiter ikut imam kan.. smpai lar tahiyat akhir,, kiter bca jelar cam biase.. then bila habis jgn trus bangun.. tnggu imam bagi salam dahulu.. ingt !!! kiter jgn bagi salam.. salam hnya dberi jika kita dah cukup kesemua rakaat.. kiter tnggu,, slpas imam dah bagi salam ke kanan n kiri.. barulah kiter sambung rakaat yang tertinggal cam biase..

boleh faham???
if ader kemusykilan,,boleh tnyer amira direct,, InsyaAllah amira akan jawab maner yang amira tahu,, if amira tak tahu amira akan rujuk pada orang laen..

wasalam ~







0 comments:

Post a Comment