Saturday, 29 December 2012

AhlaN wAsAhLaN 2013..

Edit Posted by MissShyShy with 2 comments
AsSaLamUalAiKuM dan SaLAm 1 UmMaH ~ (^_^)

first of all,, bersyukur kehadrat Ilahi, smpai ke hari ini, 30.12.2012, Allah masih beri kesempatan kepada amira untuk masih mneruskan hidup sebagai khalifah di muka bumi ini.. amira harap Allah sentiasa merahmati umur amira ke hari ini.. amiinnnn~ 



tinggal beberapa hari lagi kan nak masuk 2013... korang dah bersedia ker?? bersedia ker tak bersedia ker,, kena harungi jugak lar nmpaknyer kan.. kenangan dan pengalaman 2012 sentiasa mngajar amira erti kehidupan yang sebenar.. mengajar erti persahabatan,, mengajar yang mana berlian dan mana yang kaca... apapun semua tu tak pernah mematahkan semangat amira untuk meneruskan hidup.. tulah masam manis kehidupan kan?? kalu hidup tanpa ader masalah, cabaran langsung, mendatar jer... xsyok namenyer kan ~

amira sangat mengharapkan belas kasihan Allah agar mempermudahkan segala urusan amira pada tahun hdapan tanpa dibebani masalah-masalah yang amira takkan boleh nak pikul sorang-sorang.. amira bharap jugak Allah akan sentiasa memberi hidayah dan petunjuk kepada amira untuk menjadi seorang hamba yang baik dari tahun-tahun sebelum ni.. tnpa hidayah dari-Nya.. tak kemana jugak diri nie..

kepada sahabat-sahabat amira yg dah kena balik asrama tu,, selamat menjalani kehidupan sebagai pelajar larh yer... especially sahabat baik amira,, mohd nazirul mubin bin mohd noor... thank u 4 everything ! dialah yang banyak bantu amira sepanjang persahabatan amira dengan dia.. semoga persahabatan kita akan berkekalan.. ^^  amira ucap selamat belajar... belajar bersungguh-sungguh neh.. ( pesan untk diri sendiri jugak =D ) huhu.. bg yang sebaya dengan amira,, tahun depan kiter GAMBATE ! berjuang ~ FORM5 2013 boleh !!! chaiyok2 !! 

dan bagi makluman sahabat-sahabat blogger semua,, tahun depan amira akn kurangkan berblogging dan berfacebook.. amira harap even amira akan kurgkan berblogging, amira harap korang still support amira neh.. jangan lupa singgah-singgah di blog amira.. tu jelarh kut untuk kata-kata akhir tahun 2012.. berjumpa lagi kita di 2013 neh... nntikan entry yang seterusnya.. (*-^)

wasalam ~ 

PeLIHaRaLAH aUrAtMu SaYaNg

Edit Posted by MissShyShy with 6 comments
AssAlAmuAlaIkUm..



kali nie amira nak sentuh sikit pasal aurat... makin hari amira tengok makin ramai yang mendedahkan aurat... yang elok bertudung sekolah rendah,, naik sekolah menengah bukak sana sini.. tudung entah mana pergi...
nak tunggu kepala botak kena penyakit cancer dulu ker baru nak pakai tudung??? tu baru bab rambut, tak lagi lengan, badan, kaki.. 


cuba korang renungkan gmbar yang kat atas nie.. agak-agak lar kan.. yang maner satu korang pilih??? amira tak nak sebut larh.. korang boleh pikir sendiri kan.. amira tau pembaca-pembaca blog amira nie cerdik belaker dah.. (^_^)


nak tutup aurat nie bukannya susah sangat pun.. pakai baju t-shirt, seluar biasa,stokin,tudung bawal pun dah kira tutup aurat.. bukannya nak tutup aurat nie means kena pakai baju kurung, then pkai jilbab ker aper.. tak pun,, pkai t-shirt pun boleh.. simple jer.. Islam kan mudah.. bukan mnyusahkan... kiter sndiri yang buat susah.. tapi t-shirt pun kna lar ikut piawaian jugak.. nie tak,, orang kater pkai t-shirt dah tutup aurat,, amik baju adik pergi pakai.. pikir logik lar sikit neh.. even muat pun,, kalau dah ketat tu,, tak payah lar.. wat malu jer.. nmpak sana sini. bonjol sana-sini.. tak malu ke?? udah-udah lar pkai seluar ketat neh.. nmpak batang kaki tu.. aurat tu ! jangan ingat tutup kaki, mknanyer dah ttup aurat.. tu namanya tutup kulit sayang, bukan ttup aurat.. boleh pham? pakai yang biasa-biasa jer.. berlambak kat kedai.. bila amira kata longgar, beli saiz yang terlalu besar, dengan ayah pun boleh muat.. pastu mula lar terlondeh sana sini.. beli mengikut kesesuaian lar neh..

ader jugak yang pakai baju longgar, seluar longgar, pkai tudung.. tapi,,, lengan baju tuh lengan 3 suku,, yang dah elok2 lengan pnjang,, gatal nak pergi sinsing,, knon fesyen lar sangat.. lengan tu aurat jugak.. xpyah nak tunjuk lar lengan tuh.. tutup ! kan lebih terjaga.. kater nak putih, kalau buka part tu,, nanti itam lar.. so,, baik tutup k.. satu lagi,, kaki tu, rasanya pada pndangan amira lebih cantik kalau pakai selipar/kasut dengan stokin tau.. amira nasihatkan pakai lar stokin kalau nak keluar.. tak sampai pun 5 minit pakai.. lagipun stokin bukanlah mahal sangat.. henfon boleh beli yang mahal-mahal.. takkan stokin xboleh kut.. jangan kedekut sangat lar duit tu ke jalan Allah.. rezeki tu kan Allah yang bagi.. so, tak payah nak berkira sangat lar..


amira  nasihatkan orang prempuan jer... laki tak pun.. pdahal laki pun ader yang dedah aurat jugak..
yelah2~.. tak payah nak jeles lar k.. smua kena.! hehehe.. bagi kaum adam, aurat kalian nie hanya sikit jer..  dari pusat hingga ke lutut.. tu jer.. kalau nak dikira, mudah jer.. tapi kenapa amira tengok orang lelaki kalau pergi main bola,, seluar pendek yang atas lutut jugak jadi pilihan.. seluar tu tak payahlar buat pergi main bola,, pakai dalam umah sudah.. nak pergi main bola, pakai yang tutup aurat.. biarlah padang tu takder orang perempuan pun,, maner lar tau dalam perjalanan balik, terjumpa orang perempuan.. naya pulak kaum hawa,, dapat dosa kering..

so, amira harap korang yang masih tak tutup aurat tu, selepas pada nie... cuba larh tutup aurat k.. mula-mula memang rasa janggal,, tapi lama-lama insyaAllah akan ok.. yang penting istiqamah k... renung-renungkan.. dan selamat beramal~




Thursday, 27 December 2012

LaMAn SosiAL BuKaN DiAri

Edit Posted by MissShyShy with 7 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ~

kenapa ek ramai orang buat laman sosial cam fb, twitter or paper jelah cam diari~? masih tertanya-tanya ag.. plek sgt ! smuanya nak kena luah kat situ... laman sosial umum,, so, klu smthing yg rasa xperlu tuh xpyh lar nak tulis jugak.. wat malu jerk.. mlainkan Allah dah tarik rasa malu dalam diri hmba trsebut... nauzubillah ~









cuba korang baca gambar nie?? teruk kan budak nie.. korang boleh nilai sendiri budak nie macam mana.. amira nak nasihatkan korang,, jgn ikut perangai budak nie.. kata-kata kita melambangkan diri kita tau. so,, nak tulis paper,, pikir dulu.. tau? ingt pesanan amira neyh..

kalu korang nak attention dr orang laen dgn post bnde2 camnie.. lupakan jelar keyh.. facebook,, twitter,, myspace tu bukan diari tau.. amik perhatian sikit ! laman sosial nie kiter nak share ilmu.. tak pun perkembangan diri kita dgn kawan2, family.. bukan tulis bnde mngarut smata-mata nak HOT.. hot di laman sosial xguna tau,, xpenting pun.. xtanye pun dalam kubur nanti.. 

lagi satu,, budak dlm gambar neyh dah xder maruah ker?? orang laen nak sembunyikan aib ibu bapa kita. tapi dia?? menjatuhkan aib ayah dia ade pulak.. xmalukan?? be shame lar ckit ! jgn lar tulis bnde2 cmnie kt laman sosial,, malu di orang eyh.. kalu nak perhatian sekali pun,, share lar smthing yang bermanfaat sikit,, nie tulis smthing yg xberguna langsung.. xmemberi manfaat pun kpada pembaca...

actually banyak yang amira dengar.. ader yang xmengaku rkyat malaysia lar,, menjatuhkan agama Islam lar, pdhal orang tu sendiri beragama islam.. amira taknak sahabat2 blogger dan pembaca blog amira jadi camnie tau.. sebelum tulis,, pkir dulu.. kalu rasa mcam memalukan diri sendiri,, amira nasihatkan xpyah lar k.. tu jelah  untk kali nie... ingt pesanan amira tau ! daaa~ salam..




SeGaLaNyA bErMuLa DarI sINi..

Edit Posted by MissShyShy with 2 comments
AssALaMuaLAikUm.~

segalanya bermula dari sini??? aper tuh?? xpham neyh..
relax~ jgn gopoh2.. korang rase amira nk citer aper kali nie?? korang dpat teka,, amira bagi seposen karat.. hehehe~



nmpak x "selamat datang" tuh?? nmpk kan.. tu mknanyer skolah dah mengalu-alukan kehadiran kita.. wahaha.. korang dah get ready ker?? dah beli barang2 sekolah?? baju,,beg,,kasut?? seriously ,, amira cakap.. amira xready.. huhu.. klu next year amira msih form1,, amira jamin yg amira dah ready.. tapi memandangkan amira form5 taun dpan.. mmg sure amira xready.. hehhehehe~

pic yg ke-2 tu,, nmpk x kt bwah tu smakh?? h tu terlindung sdkit dek zack (zahidah)... klu zack ketepi skit, nmpk lar perkataan "smakh".. tu nma sekolah amira.. nma pnjangnyer 'sekolah menengah agama khairiah'..
dah bleh agak aper amira nak kongsikan?? ap kaitan nama sekolah dgn tajuk nie?? ok ! segalanya bermula dari sini,, tu mknanyer bermula dari sekolah... boleh paham? hhehehe..

sekolah... siapa diri kita sekarang bermulanya dari sekolah kan.. perdana menteri sekarang,, dlu dia sekolah,, pensyarah, akauntan,,business man,, detik permulaannya smua dari sekolah.. xkire kiter sekolah maner, adernyer kesungguhan dan matlamat,, insyaAllah akan berjaya..

amira mase form1 dulu,, nak masuk kelas.. ader ujian dulu.. dahlar nak masuk sekolah nie ader ujian jugak.. aiseeyymannn.. alhamdulillah,, form1 amira dapat masuk kelas ke-2 dari 6 kelas.. nama kelas amira time tu, cerdas.. ader 6 buah kelas kan?? nma kelas sekolah amira klasik ckit,, korang jgn gelak tau.. actually masa amira bru msuk skolah nie pun,, amira pun pelik. nper lar bagi nma kelas mcm nie.. huhu.. tp, kiter nie trime jelah.. amira bgtau ikut turutan tau.. canggih,,cerdas,,cerdik,,cendikia,,cemerlang,,cekap.. tapi start 2taun lpas tmbah lagi satu kelas.. ceria ! hahaha~ ap pnyer nama daa.. 7C!

masa form2 plak amira naik kelas first ! time tuh epy gler.. mesti lar kan.. bukan senang nk msuk kelas first.. actually,, pengaturan kelas bg form2 taun neyh mngambil kira markah i'dadi n a'dadi.. mrkah tu amira tnggi sikit,, tu bleh masuk kelas first.. hehe~ lau x,, xtau lar boleh msuk ker x.. msti korang tertanya-tnya kan,, apa tu i'dadi n a'dadi.. nk tau?? sbjek nie mrangkumi feqah,sirah,tauhid,al-quran n yg swaktu dgnnya larh.. huhu.. amira pun xingt sebenarnya.. sbjek nie juz blajar time form1,2, n 3 jer.. naek form4 xbljar dah.. dsbbkan nie jugak, ayah amira kasi adiah jam.. boleh tahan jugak lar mahalnya.. huhu ~

form3 plak,, entah mcm mana kna turun kelas.. kuang3 ~ hehe.. nsib baik turun setapak jer.. amira kelas 3 cerdas balik.. taun neyh amira tkkan lupa sampai biler2.. taun yg sangat mnyakitkan bagi amira.. mcm2 problem amira lalui tahun neyh.. taun neyh amira paling xsuker dan amira xnak classmate lagi dgn budak2 klas nie... xtahan dgn perangai diorang.. cikgu kelas amira plak jenis yg buat derk jer.. taun yang paling tertekan ! classmate dgn budak2 yang tak menghargai persahabatan.. mmg down gler ! bukan semua lar.. segelintir.. tp yang pasti,, amira mmg benci dduk dalam kelas ni..

form4?? form4 ader 2 aliran kt sekolah amira.. aliran 1,, aliran sains tulen n aliran ke-2, aliran ikhtisas iaitu aliran akaun.. amira amik aliran ikhtisas dsbbkan amira xsuker sains n amira rase xbleh pergi dgn sbjek2 tuh..     
taun neyh hnya ader 5 kelas.. buang kelas cekap.. 2 kelas teratas kelas sains tulen,, then bakinyer kelas ikhtisas.. amira dapat masuk kelas first bagi aliran ke-2.. n alhamdulillah taun neyh smua classmate amira satu kepala.. smuanya amira boleh masuk.. amira rasa bersyukur dapat classmate dgn diorang.. tapi amira tetap berhati-hati memilih kwan,, takut2 pngalaman masa form3 terjadi balik.. alhamdulillah xder paper yang mengerikan taun neyh.. belajar dari pengalaman ~ yeah ! amira stuju dgn statement neyh..

form5 plak cmner?? nak tau?? tnggu entry yang seterusnya okeyh.. tnggu amira msuk sekolah dlu lar.. mcm mana nak crite klu xtau ag macm mner keadaan n situasi kelas tu.. tapi amira tetap besyukur, next year amira stay kelas yg sma.. 4 cerdik.. masih first kelas bg aliran ke-2.. amira harap sahabat2 amira yg turun kelas tu,, kiter masih berkawan okey ! doakan amira smoga taun dpan berjalan dgn lancar dan dpermudahkan sgala urusan.. ok lah,, sampai sini jelah dulu ok.. snyum sokmo ! luv u all <3

Monday, 24 December 2012

HuKuM wIsH ChRisTmaSt

Edit Posted by MissShyShy with 3 comments
AsSalaMualaikum..



memandangkan hari ini adalah hari christmast bg orang-orang kafir.. mesti korang ader terasa nak wish christmast untuk kwan-kwan korang yg bukan non-muslim kan... nak tau ap hukumnya wish christmast untuk non-muslim??? meh amira bgtau..

hukum bg mengucapkan 'merry christmast' untk non muslim adalah HARAM menurut kesepakatan para ulama' (ijmak) .. tindakan ini boleh membuatkan korang murtad tau.. cuba korang renungkan maksud 'merry christmast'.. maksudnya adalah 'selamat sejahtera ke atas Tuhan Jesus'..  nie bermakna mmg sah2 lar haram kan.. dalam Al-Quran ader sebut.. akn terbatal iman seseorang jika dia mensyirikkan ALLAH.. nauzubillah~

kalu korang nie nak jugak wish,, almaklumlarh.. bler sambut hari raya,, wish hari raya. sambut ramadhan,, wish ramadhan.. biler sambut christmast pun,, nak wish jugak.. 'mmg berat nanang sungguh lar orang ginie' bak kata orang tganu.. boleh.. tapi korang hnya boleh ucapkan 'tahniah' jer.. xpyah gatal2 nak tambah kat belakang tuh... cukup lar sekadar tahniah.. boleh paham pmbaca smua???

amira harap korang paham aper yang cuba kongsikan aper yang amira tau.. daaa~

Saturday, 22 December 2012

SaVe GaZa

Edit Posted by MissShyShy with 4 comments
AsSalAmuAlaiKum ~ SaLam 1 umMah ~



tadi amira baru jer tgok majalah 3... actually malam nie majalah 3,, cerita pasal palestin... 
sunnguh kejam israel !! tidak berhati perut.. sanggup membunuh nyawa-nyawa yang tak bersalah..
ALLAH maha besar dan maha adil... takkan ader yang terlepas dari azabnyer.. 

amira tersentuh dengan rakyat palestin.. diorang sungguh tabah n cekal.. even dah ramai family diorang dah takder disebabkan kekejaman tentera israel,, diorang ttap tabah truskan hidup mcm biasa... kalau amira di situasi diorang,, tak taular mcm mana.. ntah kuat ker tidak.. amira tak dapat nak membayangkan hidup dalam situasi dengar bom sana,, dgar bom sini.. ambulan ke sna, ke mari..  tak dapat nk bayangkan ! !
tapi rakyat palestin,, diorang membesar dalam keadaan sebegitu... amira sangat tabik ngn diorang !
diorang sanggup membahayakan nyawa sndiri semata-mata untuk agama ISLAM.. agama ALLAH yang dibawa oleh NABI MUHAMMAD.. sungguh suci hatimu rakyat palestin.. semoga kalian semua ditempatkan di syurga Allah.. amiinn..  

amira pun rasa tabik dekat sukarelawan malaysia yang sanggup ke bumi palestin.. sanggup membahayakan nyawa sendiri untuk memberi kekuatan dan membantu rakyat palestin.. tadi amira tengok,, time sukarelawan malaysia ker ladang diorang,, ader tentera israel melemparkan bom.. alhamdulillah,, diorang sumer selamat.. amira mmg terharu bila tgok rakyat malaysia ader yang sudi meninjau di bumi palestin.. even palestin sedang diserang olen israel yang kejam ! artis pun ader, yang amira perasan,, semestinyer heliza lar. hehehe~ comel kan dia?? ngeee~



jeng,jeng,,jeng !! hensem kan lelaki yang dalam gmbar nie yg duk bercakap ngn tok guru.. hensem lg jumpa live! huhuhuhu~ actually, lelaki yg korang tgok dalam pic nie,, amira pernah jumpa.. dia pernah datang kt sekolah amira,, bercerita mngenai palestin.. bersih je kan muka dia... amira suka tgok. dia datang skolah amira bkn sorang,, tp 3 orang.. dia,, adik dye,, n tukang penterjemah.. dia ckp arab,, mnerlar kiteorang pham.. so, kna ader lar penterjemah kan.. hmm,, btw, adik dye lg ensem tau ! kih3~

amira mmg kagum dgn diorang.. diorang mmg sangat menjaga pndangan mata diorang.. dia n adik dye.. dua2 sangat mnjaga pndangan..sekolah amira kan smua pmpuan.. so,, bler diorang bercerita,, diorang tak tgok pun ke dpan.. tapi diorang juz pndang ke bawah... bagus kan diorang?? smoga diorang dtempatkan di kalangan orang-orang yang soleh..... amiinn..

tu jelah kut untk kali nie... marilah kita sama-sama sentiasa berdoa agar keamanan menjadi milik palestin.. InsyaAllah.. aminnnn.. (^_^) assalamualaikum ~


Thursday, 20 December 2012

SuNgGuH mErDu SuArA mU saYanG...

Edit Posted by MissShyShy with No comments

Atikah sudah bersiap-siap. Gincu berwarna merah muda dicalitkan di bibirnya yang mulus itu. Dia merenung sekilas ke arah cermin yang berada di sisinya. Dia tersenyum puas. Puas kerana penampilannya pada hari itu sudah cukup sempurna pada pandangannya. Rambut yang telah siap didandan di salon pagi tadi dibetulkan sedikit. Parasnya yang sudah sememangnya cantik itu semakin berseri apabila dia menggayakan baju kebaya moden yang baru saja ditempahnya beberapa hari yang lalu.

Hari ini, dia akan menghadiri majlis perkahwinan kakaknya di kampung. Lagu nyanyian Saloma yang berkumandang di radio segera menarik perhatiannya. Dia turut menyanyi mengikut rentak lagu tersebut. Atikah memang suka menyanyi. Sebut saja nama Atikah di kampung, pasti suaranya yang merdu dan menawan itu akan terngiang-ngiang di telinga para teruna yang telah terdengar akan suara itu. Suara yang mendapat sambutan hangat setiap kali ia "dijual". Tidak ubah seperti pisang goreng yang dijual di gerai-gerai di tepi jalan. Begitulah "lakunya" suara Atikah yang turut menjadi igauan gadis-gadis sebayanya di kampung.

*******************************************************************


Kehadiran Atikah segera menarik perhatian setiap mata yang tadinya tertumpu kepada bakal"raja sehari". Atikah tampak lebih cantik daripadanya kakaknya sendiri. Tempat pengantin perempuan pada hari itu sudah selayaknya dia gantikan sahaja. Dia begitu cantik. Ditambah pula dengan suaranya yang memikat kalbu. Tidak ubah bagai bidadari yang turun dari kayangan. Begitu mempesonakan.

Perhatian kini tertumpu sepenuhnya kepada gadis Melayu yang sedang mengalunkan lagu"Selamat Pengantin Baru" di atas pentas yang telah dihias gah itu. Suaranya dialunkan sesuai lenggokan badan yang membutakan setiap mata yang memandang. Ramai pemuda kampung sudah hampir hilang "sabar" apabila terlihat akan susuk yang dilenggang-lenggokkan sesuai mengikut rentak lagu.

Atikah merasa puas apabila tepukan gemuruh diberikan selesai saja dia menyanyikan lagu tersebut. Kalau diikutkan hati, ingin saja dia menyanyi sepanjang tempoh majlis itu berlangsung. Namun, dia tidak mungkin semudah-mudahnya "menjual" suaranya dengan harga semurah itu. Dia ingin penduduk kampung sendiri yang mencarinya. Dia ingin mereka mabuk rindu kerana terlalu ingin mendengar suaranya. Begitulah "mahalnya" suara Atikah.

*******************************************************************
Sejak dari kecil lagi, Atikah dan kakaknya hidup sebatang kara. Pemergian ibu serta ayah tercinta telah menjadikan hidup mereka berdua bagai rumput di tepi jalan. Pada ketika itu, tidak ada sesiapapun yang sanggup membantu mereka berdua. Hidup melarat dan merempat sehinggalah pada suatu hari apabila Atikah mula menyanyi di kelab-kelab dangdut bagi menanggung hidupnya serta kakak tercinta. Sejak dari hari itu, nama Atikah mula dikenali ramai. Bukan senang untuk mencari seorang penyanyi yang cukup "pakej". Bak kata orang kampung " Rupa ada, suara pun ada. Two in one. Memang sempurnalah!"Tetapi, segala-galanya berubah apabila Atikah berpindah ke bandar. Baginya, hidup di kampung terlalu merugikan. Orang yang cantik dan berbakat sepertinya tidak patut disimpan saja di kampung itu. Oleh itu, dia berpindah ke bandar untuk mencuba nasibnya di sana. Mencari kerja di bandar agak sukar kerana bukan seorang sahaja gadis cantik yang mempunyai suara sepertinya.

Di bandar, ada ramai perempuan sepertinya. Malah, lebih cantik dan lebih berbakat daripadanya. Oleh itu, Atikah sudah cukup berpuas hati andai ada hotel-hotel yang sanggup memanggilnya untuk menyanyi pada malam-malam yang istimewa. Tidak kurang juga kelab-kelab ekslusif yang ingin mengupah Atikah. Upah yang dia dapat daripada "menjual suaranya"di tempat-tempat seperti itu sudah cukup untuk membuatkan dia hidup bagai permaisuri di bandar.


*******************************************************************


Duduk seminggu di kampung sudah cukup untuk membuatkan Atikah berasa lemas. Lemas dengan suasana kampung yang serba kekurangan. Lemas dengan pemuda-pemuda di kampung yang asyik mengganggunya. Lemas dengan keadaan rumah kakaknya yang panas dan sempit. Dia ingin segera pulang, namun tidak pula dia sanggup meninggalkan kakaknya seorang diri menghadapi hari-hari awalnya sebagai isteri orang. Biarlah dia mengalah dengan egonya dan duduk di kampung untuk seminggu lagi.

***********************************************************************


Cahaya mentari yang terik serta menghangatkan memaksa Atikah keluar untuk mencari tempat yang lebih sejuk dan selesa. Atikah segera melangkah keluar. Agak perlahan langkahnya. Dilihatnya satu-persatu rumah yang telah terbina sekian lama di kampung itu.

Semuanya masih cantik dan setiap satunya mempunyai nilai estetika yang tersendiri. Hanya itu sajalah yang menarik perhatiannya di kampung. Rumah-rumah orang kampung yang kebanyakannya masih mengekalkan rekaan serta tradisi lama.

Masih dia teringat bagaimana dahulu dia dan kakaknya juga punya rumah seperti itu. Rumah kecil, tetapi penuh  kehangatan dan kasih sayang. Rumah kecil yang sentiasa dipenuhi dengan gelak tawa dia dan ibunya. Rumah kecil tempat dia dan kakaknya diasuh serta dibesarkan.

Tetapi, semuanya itu tidak kekal lama. Kemalangan ngeri yang telah meragut nyawa ayah serta ibu tercinta meninggalkan dia dan kakaknya dengan seribu kepayahan sehingga rumah itu akhirnya terpaksa dijual untuk menampung hidup mereka berdua. Setelah itu, mereka menumpang kasih di rumah mak ciknya yang juga tinggal di kampung itu. Sehinggalah dia berpindah ke bandar dan kakaknya kini pula sudah berumah tangga.

Tiba-tiba, matanya tertancap ke arah suatu susuk yang amat menarik. Sangat cantik sehingga seorang perempuan sepertinya pun boleh tertawan. Inikan pula lelaki. Susuk yang sedang termenung sendiri di bawah pohon rendang itu didekatinya. Rasanya, wanita muda itu hanya beberapa tahun sahaja tua darinya.

" Assalamualaikum, Kak....", sopan sekali Atikah menegur wanita cantik yang kelihatan begitu tenang itu.
Wanita itu memandangnya sekilas lalu tersenyum. Manis. Manis sekali senyuman itu.

" Suaranya pasti lebih manis daripada itu.", itulah tanggapan Atikah pada kali pertama dia melihat wanita itu.

Wanita itu masih tersenyum. Pandangannya kini ditumpukan sepenuhnya kepada langit Ilahi yang terbentang luas di depan matanya. Langit itu ditenung sejenak. Kemudian kedua-dua telapak tangannya diangkat dan ditadahkan menghadap langit yang luas itu. Ada rintihan kecil datang daripada wanita tersebut. Diiringi linangan air mata yang semakin hebat bercucuran. Kemudian, wanita tersebut menjadi semakin tidak terkawal. Kakinya dihentak-hentak kemudian dia bersujud di atas tanah. dicium-ciumnya bumi tempat sujudnya itu.

Atikah yang sedari tadi duduk di sisi wanita itu segera angkat kaki. Dia tidak mahu lagi berlama-lamaan di situ. Perihal wanita itu sungguh menakutkannya. Tidak ubah seperti orang-orang gila yang dia jumpa di bandar. Kadang-kadang tersenyum sendiri. Kadang-kadang menangis tidak tentu hala. Ada pula waktu-waktunya mereka mengganggu orang lain yang lalu-lalang di kawasan tersebut.

" Gila agaknya perempuan ni. Takda angin, takda ribut, tiba-tiba saja menangis. Menakutkan betul! Dekat kampung yang tenang macam ni pun ada jugak orang gila rupanya....", Atikah terus-menerus merungut di dalam hati. Boleh trauma kalau dia masih lagi mahu duduk di tempat itu sambil melayan kerenah perempuan yang menakutkan itu.

*******************************************************************
" Kak, tadi Ika keluar jalan-jalan keliling kampung. Ika jumpa seorang perempuan ni. Cantik orangnya, Kak. Baya-baya akak jugak. Tapi, dia.....dia macam tak betul je...",  Atikah yang lebih selesa dengan panggilan Ika segera mengkhabarkan kepada kakaknya mengenai kejadian yang menimpanya hari itu.


" Owh. Rumah dekat hujung kampung itu ke? Isma. Isma namanya. Dia dulu pun macam kau. Pandai menyanyi. Orangnya pun memang sudah cantik. Banyak sekali pemuda kampung ini yang ingin mengambilnya sebagai isteri. Tetapi, semua ditolaknya....", sambil bercerita, kakaknya masih terus melipat baju yang sudah berlonggok di hadapannya. Atikah mendengar dengan penuh teliti. Dia masih menunggu untuk cerita yang selanjutnya.


" Kau tahu-tahulah kan... Perempuan cantik macam tu, mana mungkin nak berdampingan dengan lelaki yang miskin macam pemuda-pemuda dekat kampung ni. Semua pinangan yang datang dia tolak. Pinangan dari anak Tok Imam pun dia tolak tau",  perhatiannya kini ditumpukan sepenuhnya kepada cerita yang bakal disampaikan. Kain baju yang dilipat tadi ditinggalkan seketika.


*******************************************************************


Imran. Imran anak Tok Imam. Imran yang memang terkenal dengan sifat sopan dan merendah diri. Pernah juga suatu ketika dahulu Atikah tergila-gila akan pemuda itu. Namun, perasaan itu cepat sahaja berlalu seiring waktu. Kini, citarasanya sudah jauh berubah. Dia lebih selesa bermesra-mesraan dengan anak-anak Datuk yang datang ke kelab-kelab di bandar untuk mendengar nyanyiannya.

Atikah memang pandai sekali "berlakon". Apa sahaja pekerjaannya di bandar, langsung tidak pernah diketahui oleh kakaknya. Satu-satunya yang diberitahu adalah dia menjadi penyanyi"part time" di hotel-hotel mewah. Kerja-kerja "part time" yang lain ada baiknya disembunyikan sahaja.

Begitulah pendapat Atikah. Dia tidak mahu kakaknya naik angin apabila mendapat tahu bahawa dia masih lagi menyanyi di kelab-kelab dangdut yang dipenuhi oleh lelaki-lelaki gatal yang penuh helah. Helah licik yang telah banyak menghancurkan gadis-gadis muda yang cantik seperti Atikah. Tetapi, tidak pula Atikah pernah takut dengan semua itu. Asalkan pandai berhati-hati, pasti tidak ada apa-apa akan berlaku. Atikah memang seorang yang "optimistik" sekali.

*************************************************************************
Sekali lagi wajah kakaknya ditatap. Dia tidak puas hati mendengar cerita yang masih tergantung. Kakaknya menarik nafas panjang seketika. Bagai orang yang hendak berenang lagaknya.

" Entah mengapa. Suatu hari, dia bangun dari tidur seperti biasa. Kau nak tahu apa terjadi? Suaranya. Suaranya sudah tiada. Maksud akak, hilang! Hilang macam itu saja. Ada yang cakap, dia jadi macam tu sebab terkena buatan orang. Almaklumlah, banyak yang berdendam dengannya. Satu, sebab dia cantik. Satu lagi, sebab pinangan budak-budak kampung ni banyak yang dia tolak.

Tapi, akak tak percayalah ada orang yang sanggup nak "buatkan" dia sampai jadi macam itu sekali. Kata orang-orang tua yang lain, itulah padahnya kalau suara tu "dijual" merata-rata". Tatkala itu juga, sebuah pandangan tajam diberikan kepada Atikah yang kelihatan sedikit terkejut.

" Ika.... Akak dah lama suruh kau berhenti menyanyi kan? Tapi, akak tak nampak seperti kau nak berhenti pun. Akak kahwin hari itu pun kau yang beria-ia nak menyanyi. Kau tahu kan , Ika? Suara ini seperti apa bagi kaum perempuan? Suara kita ni berharga Ika.Aurat! Salah jadinya kalau dilenggok-lenggokkan sehingga menarik perhatian kaum lawan jenismu. Kau tengoklah sendiri apa dah jadi dengan Isma. Sejak dari hari itu dia terus jadi macam tu. Hari-hari tenung langit sambil menadah tangan. Lepas itu menangis-nangis dan merintih -rintih tak tentu hala. Akak tak tahulah dia tadah tangan nak minta ampun pada Allah atau nak minta suara dia dikembalikan.Tapi, apa yang akak nak beritahu kau sekarang ni, hargailah anugerah yang ada pada kau ni. Bukan semua orang ada anugerah macam kau. Suara yang merdu dan menawan ni sepatutnya kauperdengarkan kepada orang yang layak sahaja. Tak lain, tak bukan, suami kau, Ika.Akak tak larang kalau kau nak menyanyi waktu kau sorang-sorang dekat rumah ni. Biar akak yang dengar. Tapi, tolonglah berhenti, Ika. Tolonglah berhenti "menjual" suara kau dekat luar tu buat santapan lelaki-lelaki lain. Akak tahu, mungkin ini saja cara kau nak cari rezeki. Tapi, kalau dah salah caranya, rezeki yang kau dapat pun tak berkat. Tak berkat, Ika.Akak tak nak kau dapat azab nanti kerana suara kau ni. Akak sayang kau Ika. Jangan sampai suara kau pun ditarik balik macam si Isma tu.......", perlahan sekali nada suara kakaknya. Dia cuba menasihati adiknya dengan cara yang penuh lembut dan berhikmah, agar mudah masuk di kepalanya nanti. Agar diingati dan disematkan terus di dalam hati.

*******************************************************************
Sudah 2 tahun berlalu. Ika tidak menyanyi lagi. Pakaian serta penampilannya kini pun sudah berubah sama sekali. Dia sudah bertaubat. Sejak mendengar kisah mengenai Isma, Ika menjadi takut sekali. Takut akan azab Allah nanti. Sungguh dia tidak mahu menerima balasan buruk seperti Isma.

Masih dia ingat dahulu bagaimana dia diserang demam panas dan batuk-batuk sehingga tidak dapat bersuara selama 3 hari. Hidupnya pada waktu itu sungguh tersiksa. Rasa seperti hendak meraung-raung.

Lihatlah. Untuk kehilangan suara selama 3 hari pun dia sudah tidak sanggup. Apalagi untuk kehilangan suaranya buat selama-lamanya seperti Isma. Pasti dia juga akan menjadi gila. Mugkin lebih teruk dari itu. Bila terlihat akan artis-artis yang menyanyi di televisyen, Atikah teringat akan dirinya.

Dahulu, dia juga seperti itu. Berpakaian serba cantik dan bergaya. Cuma, dia tidaklah pernah muncul di televisyen seperti artis-artis tersebut. Walaupun begitu, permintaan terhadap suara merdunya tidak kurang hebatnya.
Kadangkala, sehingga dia tidak sempat untuk menyempurnakan tanggungjawabnya sebagai seorang muslim. Jangankan 5 waktu, 1 waktu pun kadang-kadang tidak lepas. Begitulah sibuknya dia "menjual suara" sehingga dia lupa sama sekali pada Allah.

Belum lagi dihitung-hitung dosanya setiap kali dia cuba menggoda lelaki-lelaki kaya dengan suaranya yang manja dan lembut. Belum lagi dihitung-hitung panggilan telefon dia jawab dengan suara yang lembut dan manja. Apabila ditanya oleh teman serumah, "boyfriend"katanya. Ya, "boyfriend." Bercakap dengan 'boyfriend" mesti berlembut-lembut. Itu tanda sayang.

Teman serumah pula hanya mampu beristighfar panjang setiap kali terdengar akan suara-suara halus Atikah melayan lelaki-lelaki yang tidak putus-putus menghubunginya. Walau sehingga 3-4 pagi sekalipun. Berlinangan air matanya tatkala dia teringat akan dosa-dosanya yang lalu.

*******************************************************************


" Ika......" bisik suara itu di suatu malam yang tenang.

" Boleh nyanyi untuk Abang tak? Satu lagu saja. Ika ni..Kalau dalam tandas, rajin je meraung-raung dan bersenandung. Siap bersyair lagi Abang dengar. Tapi, dekat depan Abang, satu lagu pun tak pernah Ika nyanyi. Abang cemburu dengan tandas tu. Lain kali, kalau Ika masuk tandas, biar Abang teman je. Dapatlah juga menumpang kasih tandas tu untuk dengar suara Ika yang manis rupawan ni...."Ika hanya tersenyum manis apabila mendengarkan lawak yang sungguh mencuit hatinya itu. Diberikan satu cubitan manja kepada susuk yang sedari tadi asyik membuat dia ketawa.

Imran terus-terusan membuat lawak. Senang hatinya melihat isteri tercinta tersenyum gembira. Ika yang datang hampir setiap hari ke masjid untuk belajar mengaji telah berjaya menarik hatinya. Ika yang selalu berjumpa ibunya untuk mempelajari perihal serta hukum-hukum agama terus dia ambil menjadi isterinya.

Kini, sudah menjadi tanggungjawabnya sebagai suami untuk mendidik Ika. Dia sendiri yang akan membimbing Ika. Dia sendiri yang akan memimpin tangan Ika ketika mereka sama-sama menuju ke syurga nanti. Atikah, Wanita bersuara merdu yang kini dia sekat alunannya untuk diperdengarkan hanya kepada dia yang layak.


Tuesday, 18 December 2012

tiAdA yAnG sEtaNdiNg DengAnMu~

Edit Posted by MissShyShy with No comments


“Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi,” Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk?
Dia menghela nafas panjang.

Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin. Pengabisannya dia kembali kepada suaminya.

Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.

“Kau mampu Asraf, dengan gaji kau, aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga,” sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.
“Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis,” masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.

Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi, selesai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak- anak. Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.

“Abang , Aliyah setuju dengan permintaan Abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu,”Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya. Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh! hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.

“Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?” pelik benar permintaan isterinya. Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan. Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak.
Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu. Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

“Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri Abang,” terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau.
“Kak Aliyah yang minta,” masih lembut dia memujuk Qis.
“Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis? Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!” terkejut Asraf Mukmin.
“Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. Abang dah lama hidup dengannya. Abang faham.”
Qistina mengalih pandangannya.
Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina. Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.

Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid. Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca Al-Quran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan. Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya. Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.

Tit tit… sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya.
“Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik utk Abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama Abang.”Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.
Kepada: Asraf Mukmin, Suami yang tersayang…
Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna coklat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu. Abang yang dikasihi, genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana Abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.
1. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju- bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tak sanggup Abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa Abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana , apatah lagi Abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan Abang…
2. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tahu selera Abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera Abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, Abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. Kesian nanti, tak makan la pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan Abang…
3. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat Abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak Abang untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung…hmmm.. Aliyah sayangkan Abang…
Abang yang disayangi, cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. Abg lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 hari, Abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan Abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

Abang yang dicintai, di dalam sampul ini ada borang keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak. Jika munajat Abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan Abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina. Oh ya, sebelum terlupa, Qistina telah berada di Sawarak. Menunggu Abang… Aliyah sayangkan Abg…
Tetapi jika Abg merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri Abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah… Aliyah sayangkan Abang…
Tetapi, jika Abg merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk Abangg.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran Abang, roti canai…air tangan Aliyah.
Salam sayang, Aliyah Najihah binti Mohd Hazery.
Tangannya pantas membuka pintu biliknya. Di situ berdiri Aliyah Najihah bersama-sama hidangan sarapan pagi kegemarannya. Dia tersenyum!
Benar, tiada isteri sehebat Aliyah isterinya!




Friday, 14 December 2012

PeReMpUAn oh PerEmPuAn...

Edit Posted by MissShyShy with No comments
Heran...
Aku sangat heran!!Apesal bila aku pergi mana-mana je, mesti orang akan pandang aku? Aku ni cun ke? Err.. Memanglah aku cun.. :PTapi apesal diorang pandang aku macam serigala lapar?Patutnya kalau aku ni cun, pandanglah dengan pandangan yang penuh kasih sayang. Ceywah...

Tapi kan.. Tapi...Tapi.. Aku ada tanya adik lelaki aku (tadika lagi budak tu), aku ni cun ke? Adik aku pun jawab la yang aku ni taklah cun mana. Dia kata biasa-biasa je. Lawa lagi cikgu sekolah tadika dia. Grrr! Pastu dia jeling kat aku atas bawah. Pastu kan, dia buat biji mata dia ke atas, mulutnya herot sedikit, tangan di bahu. Apakah maksudnya itu? Tapi aku rasa nak lempang pun ade bila dia buat gaya macam tu. Haha...!
Aku tengok depan cermin.Rambut okay, baju ketat v-neck, lengan pendek paras bahu, seluar jeans ketat sebab style. Mekap takyah cakap la kan, bibir dan pipiku merah menggoda. Ok taknak cakap lebih-lebih. Then itulah gaya yang selalu aku pakai setiap kali keluar daripada rumah. Pegi mall, shopping complexs, hangout dengan kawan-kawan, tapi setiap kali tu jugak la aku berasa kurang selesa. Bukan kerana aku kurang selesa dengan apa yang aku pakai. Ok, baju aku ketat, memang kadang-kadang susah nak bernafas, tapi aku tak kisah sebab aku suke stylo. Tapi aku berasa kurang selesa dengan perhatian orang, terutama lelaki. Lelaki memandang aku macam tak pernah makan nasik, u know. Memula aku berasa sangat suka sebab aku berjaya menarik perhatian lelaki. Ramai jugak yang cuba mintak bb pin aku, tapi tak semua aku bagi. Aku tengok mana yang kacak je baru aku bagi. Haha! Tapi lama-lama, aku rasa sume tu sangat annoying......
Itulah kehidupan aku... Tah ape2 kan..

Satu pagi, sedang aku mekap-mekap muka, adik aku ketuk pintu bilik. Aku benarkan dia masuk. Sambil mekap, aku tanya "Kenapa ni? Pagi-pagi nak cari gaduh ngan akak ke? Sorok lagi henfon akak. Nak kena cubit lagi?"Biasalah. Budak tu lama-lama makin nakal pulak. Kadang-kadang dia sorok baju feveret aku dan gantikan baju-baju labuh mak aku kat dalam almari baju. Haritu dia pergi bakar seluar jeans pendek aku. Tau tak berapa harga seluar tu? RM449.90 tau!! Berapi je aku ngan adik aku ni.. Dah semalam, dia sorok bb aku. Bila aku jumpa balik bb, bila tengok contact list, abis sume contact number pakwe-pakwe kacak di-deletenya...

"Akak... Akak cuba dengar apa yang adik nak baca ni. Tapi akak jangan buat-buat tak dengar pulak. Ape, ingat adik ni budak tadika, adik tak pandai membaca ke?" Adik kata...
Aku pulak jawab "Eh, eh.. Akak tak cakap apa-apa kan. Hah cepat cakap. Akak dah lewat nie..." aku memerhatikannya daripada pantulan cermin dan teruskan bermekap.
Adik terus berbicara, sambil memegang sebuah buku di tangannya: "Akak tau tak apa itu aurat? Aurat diambil dari perkataan Arab 'Aurah' yang bererti keaiban. Manakala dalam istilah feqah pula aurat diertikan sebagai bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan."
Aku menyirap. Eh, budak ni. Apesal plak kan? Cam perli aku jer! Aku ambil sikat, menyikat rambut pula. Malas aku nak layan. Tapi adik aku still bercakap lagi...
"Allah s.w.t telah berfirman dalam surah al-ahzab ayat 59 yang bermaksud :
"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu,anak-anak perempuanmu, dan perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu.Dan (ingatlah) allah adalah maha pengampun lagi maha mengasihani."
An-Nur ayat 31 yang bermaksud :

" Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka, dan bertaubatlah kamu sekalian kepada allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya".

Imam Syafie berpendapat perhiasan yang dimaksudkan dalam ayat diatas terbahagi kepada dua makna iaitu:
1. Perhiasan yang bersifat semulajadi seperti muka,pipi,mulut,mata,bibir,hidung,kaki,betis,peha dan lain-lain anggota.
2. Perhiasan seperti pakaian,alat-alat solek,cincin,rantai leher, gelang kaki dan sebagainya.
Oleh itu, umat islam digalakkan mengawal diri agar tidak melanggar batasan-batasan yang telah digariskan oleh islam terutamanya dalam soal perhiasan dan berpakaian.
4.Aurat Ketika Di Hadapan Lelaki Bukan Mahram
Kewajipan menutup aurat dihadapan lelaki bukan mahram adalah amat penting dan perlu dilaksanakan oleh setiap wanita, bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini seperti rogol dan sebagainya.
Perkara ini terjadi disebabkan memuncaknya nafsu para lelaki akibat dari penglihatan terhadap wanita yang memakai pakaian yang tidak senonoh dan mendedahkan sebahagian tubuh badan mereka.
Wanita yang bersuami pula, dengan terlaksanakan kewajipan ini, akan dapat membantu suami, yang mana dosa seorang isteri yang membuka aurat akan ditanggung oleh suami.
Oleh itu, wanita-wanita perlulah memahami batas-batas aurat ketika berhadapan dengan orang-orang yang tertentu dalam keadaan yang berbeza-beza.
5. Aurat Ketika Di Hadapan Wanita Kafir
Aurat wanita apabila berhadapan atau bergaul dengan wanita bukan islam adalah tutup keseluruhan tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan.
Rasulullah s.a.w bersabda dalam sebuah hadis yang bermaksud : Abdullah bin Abbas ada menyatakan, Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya : " Tidak halal kaum wanita islam itu dilihat oleh kaum Yahudi dan Nasrani".
6. Aurat Ketika Bersama Suami
Apabila seorang isteri bersama-sama dengan suaminya di tempat yang terlindung dari pandangan orang lain, maka islam telah memberi kelonggaran dengan tiada membataskan aurat pada suaminya.
Ini bererti suami dan isteri tiada sebarang batasan aurat terhadap mereka berdua. Isteri boleh mendedahkan seluruh anggota badannya bila berhadapan dengan suaminya.
Mu'awiyah bin Haidah mengatakan : "Aku pernah bertanya : Ya rasulullah , bagaimanakah aurat kami, apakah boleh dilihat oleh orang lain?". Baginda menjawab :"Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau hamba abdi milikmu". Aku bertanya lagi :" Ya rasulullah , bagaimanakah kalau ramai orang mandi bercampur-baur di satu tempat? " Baginda menjawab : "Berusahalah seboleh mungkin agar engkau tidak melihat auratmu". Aku masih bertanya lagi: " Ya rasulullah, bagaimanakah kalau orang mandi sendirian?" Baginda menjawab : " Seharuslah ia lebih malu kepada allah daripada malu kepada orang lain". (Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud)

PAKAIAN DALAM ISLAM
Dalam membicarakan soal pakaian wanita, islam tidak menetapkan pakaian tertentu tetapi wanita islam perlu mengikuti garis panduan syarak seperti berikut:
i. Pakaian itu hendaklah menutup aurat
ii. Pakaian itu hendaklah longgar, tidak sempit atau ketat hingga menampakkan susuk tubuh badan.
Usamah bin Zaid pernah menceritakan bahawa rasulullah s.a.w telah menerima hadiah sejenis kain Qibtiah yang kurang tebal daripada seorang yang bernama Dahiyah Al-Albi dan rasulullah s.a.w pula menghadiahkan kain tersebut kepada beliau (Usamah bin Zaid) , untuk dibuat pakaian tetapi Usamah memberikan kepada isterinya.
Suatu hari rasulullah s.a.w bertanyakan Usamah : "Kenapa engkau tidak memakai kain Qibtiah itu?" Usamah menjawab :" Saya telah berikan kepada isteri saya". Lalu rasulullah s.a.w bersabda kepada Usamah :" Suruhlah isterimu mengalaskan kain tersebut dengan kain yang lain di bawahnya, kerana aku bimbang jika kain Qibtiah itu tidak digalas, maka akan kelihatanlah besar kecil tulang-tulang badan isterimu (bentuk tubuh badan isterimu)".
iii. Pakaian itu diperbuat daripada kain yang agak tebal, tidak nipis atau jarang yang boleh menampakkan bayangan tubuh badan.
Selain daripada itu, pakaian wanita hendaklah dibuat dari kain yang tidak terlalu licin dan lembut hingga melekat di tubuh dan membayangkan kulit pemakainya. Pakaian yang dibuat daripada kain-kain tersebut boleh mempamerkan rupa bentuk anggota badan wanita yang boleh mengghairahkan lelaki yang memandangnya.
iv. Pakaian itu tidak berbentuk hiasan yang boleh menarik perhatian orang melihatnya.
v. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian lelaki.
Abu Hurairah r.a telah meriwayatkan bahawa rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya, maka dia dikira berzina".
vii. Pakaian itu tidak menyerupai pakaian orang-orang kafir atau musyrik.
Dengan memakai pakaian yang menutup aurat, seseorang wanita telah menunjukkan harga diri sebenar seorang wanita dan sekaligus menghindari perbuatan tidak senonoh di kalangan para lelaki terhadap wanita.
Wanita yang menutup aurat dan berpegang teguh dengan ajaran islam akan mendapat keredhaan allah s.w.t dan lelaki akan memandang mereka dengan pebuh rasa hormat dan memberi penghormatan yang tinggi bersesuaian dengan sifat mereka yang pemalu dan bersopan santun."

Kseimpulannya..Akak!!! Dengar le ni!
Di antara tujuan berpakaian itu, ialah untuk menutupi atau melindungi bahagian-bahagian yang tertentu. Jika mereka memilih pakaian yang semakin nipis atau jarang hingga boleh dikesan atau dilihat auratnya, maka ini bererti pakaian yang dipakainya sudah tidak berfungsi lagi. Justeru itu, tutuplah aurat dan berpakaianlah mengikut akhlak yang dianjurkan oleh islam."

******

Adik aku pun mengambil nafas tercungap-cungap, sebab dia baca tak berhenti-henti. Tapi.. hati aku... panas semacam...Ok, stop! Aku bangun daripada kerusi, sambil melihatnya melalui cermin meja aku.
"Ok, adik! Terima kasih atas ceramah adik tu! Akak dah lama tau pasal mende ni! Kat Facebook pun tak habis-habis cakap pasal aurat. Naik muak mendengarnya. Aurat, aurat, aurat! Kan dosa kecil je tu... Bukannya akak ganggu sape-sape pun!!!"

Adik menjawab: "Eleh akak ni. Tau, tapi tak nak buat. Kan menutup aurat tu wajib. Bukan susah pun nak tutup aurat. Ustaz Azhar Idrus pun ada kata 'Pakai tudung tak wajib, yang wajib ialah tutup aurat!' Hah, apakata akak pakai baldi atau kotak kalau akak tak suka pakai kain tudung. Nasib baik Allah suruh pakai tudung. Cuba kalau Allah suruh pakai besi, kan berat atau payah jadinya!"

Aku rasa cam sentap jugak la. Terutama pasal adik aku cakap yang Allah memang tak bebankan hamba-hambaNya iaitu Dia suruh kita buat yang ringan, tapi kita sendiri yang memberatkannya. Aku diam sekejap. Aku cari point-point. Ape aku nak counter kat adik aku ni. Nak tengking kang, adik sendiri... Kalau anak jiran, takpelah jugak aku nak sound kan.... Cari-cari point, aku pun kata :
"Takpelah. Akak bukannya kacau orang pun. Biarlah apa orang nak kata. Lagipun akak pandai jaga diri. Akak boleh detect lelaki-lelaki yang jujur dan tak memandang kepada rupa akak, tau. Itu kelebihan akak yang hebat! Muhohohohh..."

Sekali lagi adik aku buat mata pandang ke atas, tangan dibahu, mulut herot. Ya! Aku rasa nak cubit telinga dia!!!Then adik aku menjawab plak...
"Banyak la kelebihan akak. Akak tak tau, lelaki kat luar tu sume sama je! Kecuali orang-orang yang Allah pelihara iaitu orang yang sanggup menundukkan pandangannya daripada melihat pada pemandangan yang haram.. Mana kita nak tau orang yang mendekati akak tu semuanya jujur-jujur belaka. Ada je lelaki-lelaki yang tak tegur akak, malah tak pandang kat akak pun, cuma akak je yang tak perasan. Akhirnya akak rasa, perhatian daripada lelaki-lelaki yang cuba mendekati akak itu lebih penting daripada segala-galanya!"
Aku terdiam. Betul ke apa yang adik aku cakap ni?Aku taknak setuju membabi buta. Tah pape adik aku ni.Tapi..ermmm sebenarnya apa yang dia cakap tu memang betul. Cissskek! Sombongnya aku. Tapi aku taknak kalah."Dah tu, akak jalan-jalan selama ni, takde pun orang nak rogol akak ke ape ke, takde takde.. Rilek je.. Bukannya ada ancaman apa-apa pun even akak pakai seksi meksi gini..."
Hahaha... Gila jugak aku ni, gaduh dan bertekak pasal mende ni dengan adik sendiri.
Adik: "Memang laa..~ Negara kita ada undang-undang. Merogol orang, kena sebat. Kan sakit kena sebat ni. Sape rela kena sebat? Orang gile je yang nak kena sebat. Sebab tu ade jugak orang yang merogol wanita.Itu pun salah pempuan tu jugak. Pi bangkitkan nafsu syahwat orang tu buat apa?
Tapi tengoklah sekarang, budaya ngorat mengorat, couple bercouple, pergaulan bebas, akhirnya membawa ke arah penzinaan. Paling kurang pun ringa-ringan. Ah! Ia tetap haram! Penzinaan boleh berlaku kat mana-mana. Bawah longkang, tepi masjid pun boleh, hotel-motel, dalam kereta, dan mana-mana je, walhasil, semuanya berlaku atas kerelaan sendiri. Yang sedap, si lelaki. Konon sayang menyayangi, tapi kita tak tahu rupanya selama ini kita membiarkan diri kita berada di antara gigi serigala yang mahu meng-ngappp kita pada bila-bila masa sahaja. Hadoii penat la cakap ngan akak ni..!"

Cis! Tau pun penat!Tapi... Aku sedikit terkesan dengan apa yang adik aku cakap. Aku memang ramai kawan lelaki. Kadang-kadang, aku perasan ade orang stare tubuh badan aku, tapi aku buat dek je.. Cover-cover tu ada la sikit, sebab aku malu... Malu tapi mahu. But..... Apa yang adik aku cakap tu betul. Kawan-kawan aku ramai dah kena. Berkali-kali plak tu. Tapi aku kira ok la, sebab aku taknak berpakwe-makwe sebab aku rasa cam tak bebas bila bercouple ni. Ramai kawan lelaki je.Aku pun terduduk semula.Mula-mula tadi aku menyirap jugak, tapi rasanya memang betul apa yang adik aku cakapkan tu.
Tiba-tiba adik aku bersuara, "Hah, ni akak nak gi mana ni? Seksi berskirt pendek. Mana agama akak? Apa beza akak dengan orang bukan Islam yang dok dedah aurat tuh?"

Eh-eh budak ni!! Kasarnya! Rasa nak cili-cili je mulut budak kecik ni..! Sabar je la.. Aku tau, dia selalu dengar kuliah Ustaz Azhar Idrus. Baguslah, penyampaian UAI sangat mudah dan simple, sampai budak-budak pun boleh paham. Tapi janganlah sampai terbawak-bawak sehingga ke luar. Kalau dalam majlis taalim takpelah nak tegur dengan cara yang macam tu. Hmm takpelah.. Budak-budak..
Pastu aku tengok diri aku kat cermin. Aku terfikir... Yaa... Apa beza aku ngan perempuan non-muslim? Aku kan orang Islam. Kenapa aku tak ikut Islam? Kan dalam Islam, menutup aurat itu adalah identiti umat Islam? Walaupun adik aku sound tadi dengan cara yang menyirapkan darahku, tapi rupanya terkesan jugak kat aku.Aku pegang rambut aku yang merah menyala di bahagian bawah rambut. Macam sakai pun ada, iyalah, Allah dah cantikkan rambut kita, kita pergi color sana color sini sampai nampak macam ayam pun ada. Aku tengok pakaian aku, takde satu pun yang menampakkan ciri-ciri Islamik...
Serba-serbi tak kena...Aku tengok tangan sendiri, ada sikat, ada alat mekap.Aku tatap setiap satu barangan peribadi aku.Semuanya itu untuk aku berhias untuk lelaki yang tidak halal bagi aku. Aku memperlihatkan perhiasan diri aku sendiri kepada orang yang bukan suamiku. Aku membiarkan mereka menatap tubuh badan aku tanpa ada sebarang hijab. Tiba-tiba aku rasa diri aku ni sangat-sangat la murah. Malah kadangkala terlintas dihati aku, yang aku ni macam dah takde harga diri. Apa nak jadi dengan aku....?Terbeliak biji mata aku. Aku memandang diriku sendiri.Tiba-tiba je mata aku tergenang air mata yang jernih, kemudian mengalir membasahi pipiku...

Ya Allah....!Selama ini aku tidak perasan, betapa Kau begitu menyanyangi hamba-hambaMu daripada golongan wanita.Kau perintahkan kami, Kau pujuk kami supaya tutup aurat atau aib kami, supaya terpelihara daripada pandangan lelaki-lelaki di luar sana. Kau pelihara kami daripada sebarang ancaman yang boleh menyebabkan jiwa-jiwa lelaki menjadi 'kacau' dengan perhiasan kami. Kau pelihara kami dengan sebaik-baiknya....Ya Allah... Menyesalnya aku..Namun adakah aku masih punya harga diri?Adakah aku masih punya peluang untuk bertaubat?Adakah aku masih punya tempat dikalangan masyarakat?
Allah...Satu-satu persoalan keluar daripada benakku..
Ehhhh...Rupanya, aku sudah jauh menjangkau memikirkan tentang hal ini. Aku sudah tidak pedulikan keadaan sekeliling...Aku nampak daripada cermin, adik aku sedang berdiri sambil memeluk buku yang dibacanya tadi dengan muka yang sayu, tetapi dalam keadaan sayu itu, dia mengukirkan senyuman, seolah-olah dia sedang memberikan senyuman harapan kepadaku untuk aku mengorak langkah pertama untuk berubah!!!

Hingus aku dah terkeluar dah ni.Aku capai tuala disebelah aku.Aku telungkupkan tuala itu ketubuhku dan aku menangis teresak-esak...
Kemudian, aku memaling kebelakang, kerana aku mahu memeluk adikku yang menyedarkan diriku. Tetapi sebaik saja aku berpaling, aku terperanjat......
Adik aku tiada pun dibelakang aku...Mana dia? Aku pasti sesaat tadi aku melihatnya daripada pantulan cermin, tetapi sebaik saja aku memandang kebelakang, dia hilang! Kemana dia? Ajaibnya! Sejak bila adik aku pandai buat magik ni?
Astaghfirullahal'azim...Oh! Tidak!!Aku pasti, ini bukan magik!Habis... Habis..... Habis siapa yang bersembang dengan aku tadi? Siapa????
Aku pun keluar daripada bilik.Aku nampak mak aku tengah karaoke di ruang tamu.Lagu Jepun plak tuh. Tapi mak aku memang kaki anime.Aku pun tangkap bahu mak aku macam nak makan je mak aku tu. "Eh ehh! Apa ni? Dah masuk chorus dah niiii!" Mak aku mengomel.. Aku pun tanya, "Makkk! Adik mana makkk???" mak aku pun jawab, "Ehh, adik kau kan dah pergi sekolah tadika pukul 8 pagi tadi. Ni dah pukul 11 ni, kau tak keluar ke?"
Lepas tu... Aku demam seminggu....

*****

Seminggu lepas tu, aku nekad!Aku nak mulakan hidup baru!Seminggu aku tak keluar rumah, aku bukak Al-Quran, aku baca tterjemahannya. Ni semua jasa adik aku.Time aku demam tu, aku dok terlantar atas katil.Dialah yang menjaga aku lepas balik sekolah.Mak aku pun jaga, tapi dia pindahkan alat karaoke dia kat bilik, hahhh tak payah. Aku nak rehat, nak keadaan yang sunyi, last-last ak mintak tolong mak aku masakkan bubur je. Itu je yang aku boleh makan. Aku tak fikir lagi dah 'siapa' yang bersembang dengan aku dalam bilik haritu. Yang penting, aku anggap ia sebagai 'teguran' daripada Allah untuk aku berubah. Aku anggap itu semua mimpi.Adik aku bawakan terjemahan Al-Quran. Dia suruh aku baca sampai habis. Alhamdulillah, tak sangka dalam masa 3 hari aku khatam baca terjemahannya aje.
Aku ni pun dah lama tak semayang. So, adik aku la yang banyak memotivatekan diri aku untuk solat, walaupun tengah demam ketegur ni. Sikit-sikit aku follow ape dia cakap tu.. Malu punye pasal... Tapi aku tak cerita la kejadian yang menipa aku haritu.. Kang bangga plak dia.. Tak pun kang dengan dia-dia sekali demam seminggu cam aku. Haha!

Ermmm... Adik aku ni ade bakat jadik ustaz ni. Aku doakan, semoga dia jadi ustaz yang hebat macam Ustaz Azhar Idrus dia tu, Aamiin!
Malas nak cakap banyak...Tapi memang aku dah tekad skang, aku nak berubah.Berubahlah ikhlas kerana Allah, maka Allah akan berikan apa yang kita tak mintak. Adik aku pun kata "Cun gile la akak bile pakai baju labuh-labuh ni, dengan tudung bawal, memang mengancam! Ahah.. tapi apesal pulak seluar jeans ketat 3 suku ni..??? Tukar-tukar-tukar!"Aku pun gelak-gelak, sambil mencubit pipi adik aku.Dia pun macam biasa, mata ke atas, mulut herot, tangan atas bahu. Aku pun bantai seluar jeans mak aku yang labuh tu.
Haa, kan... Bila kita ikhlas nak berubah kepada sesuatu kebaikan kerana Allah, Allah akan berikan kepada kita sesuatu yang tak pernah kita terfikir, terjangka atau terbayangkan!
Psst.. Korang..korang...Minggu depan, ada seorang Ustaz muda kampung aku yang wajahnya persis Imam Muda Nazrul nak datang rumah meminang aku. Yeyyyy! Alhamdulillah... :)

Tamat...
P/S : *Cerita di atas adalah rekaan semata-mata. Tidak ada kaitan dengan sesiapa sama ada yang masih hidup atau yang sudah mati. Sebahagian bahasa yang terkandung di dalam artikel ini tidak sesuai untuk kegunaan penulisan-penulisan rasmi. Harap maklum... dan cerita nii hanya laa copy dan paste.. :) jadi xheran laa klu ad kt blog org sma mcm cerita d'atas.. :D

Thursday, 13 December 2012

MoLeKuL AiR

Edit Posted by MissShyShy with No comments
AsSaLaMuaLAiKum wbt....

kali nie amira nak share dengan korang tentang molekul air.. msti korang plek kan nper ttber amira cakap pasal air.. actually korang tau tak naper stiap kali nak exam,, nk ubat penyakit ker apa.. mesti orang akan baca surah2 tertentu dekat air.. nk tau knaper?? jom baca !!!




Menurut penemuan hasil kajian saintifik ke atas air oleh Dr. Masaru Emoto, pakar air di Universiti Yokohama, Jepun yang telah merintis penyelidikan tentang molekul air dan menyatakan bahawa susunan molekul air dan menyatakan bahawa susunan molekul air boleh berubah mengikut yang diucapkan ke atas air tersebut. Hasil penyelidikan mendapati air mampu 'mendengar' pesanan yang disampaikan melalui ungkapan . Kajian dikukuhkan lagi apabila beliau sendiri melakukan penyelidikan ini ke atas orang awam. Beliau meminta wakil dari hadirin yang hadir untuk mengucapkan perkataan yang buruk dan baik ke atas air. Apabila air itu diperdengarkan dengan perkataan yang buruk, hasilnya sungguh mengejutkan! Molekul air mula berubah tidak seimbang dan kelihatan hodoh. Di samping itu air yang dibacakan doa atau perkataan yang baik serta merta berubah menjadi bentuk berlian yang berkilau dan bercahaya (Berita Harian, 28 September 2008).



Dalam buku penulisan beliau, The Hidden Message In Water, terdapat pernyataan beliau mengenai air yang bersifat sebagai perakam pesanan seperti pita magnetik atau 'compact disc'. Apabila kata-kata yang baik diungkapkan pada air, didapati molekul-molekul air itu berubah bentuk seperti kristal yang indah dan bersinar. Tetapi berlainan pula dengan bentuk molekul air yang diungkapkan kata-kata kesat. Molekulnya berubah menjadi buruk dan menakutkan seperti sel-sel barah. Malahan ketika muzik berentak heavy metal diperdengarkan, kristal serta-merta hancur..




Secara tidak langsung, pembuktian dari kajian ini serta merta menolak kata-kata jahil yang tidak percaya kepada konsep perubatan Islam yang menggunakan air untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit (dipetik dari buku 'Konsep Perubatan Islam' oleh Ustaz Danial Zainal Abidin). Jelas terbukti bahawa air boleh berubah bentuk hanya melalui ungkapan yang diucapkan oleh seseorang.Begitu juga dengan air yang dibacakan Surah Yaasin. Ayat-ayat suci dari surah Yaasin mempunyai manfaat yang lebih berbanding air yang biasa saja. Molekul air yang bersinar dengan bacaan Yaasin dpat menyembuhkan penyakit, menerangkan hati dan jiwa dan sebagai penawar mengelakkan gangguan makhluk halus.

Kebiasaannya air mineral bacaan Yaasin diberikan kepada anak-anak yang bakal menduduki peperiksaan. Kenapa? Hal ini disebabkan air tersebut dapat menjadi penawar. Apabila air yang dibacakan ayat-ayat dari surah Yaasin, molekul yang terbentuk adalah tersusun sempurna. Molekul air ini akan diproses dalam tubuh lalu menyampaikan pesanan pada air di otak dan pembuluh darah. Air ini akan memperbetulkan fungsi-fungsi dalaman tubuh bagi menenangkan jiwa. Hasilnya, dengan izin Allah, air akan bertindak menurut pesanan yang diniatkan dan dilaksanakan tanpa kita sedari.


Air bacaan Yaasin juga mampu melawan gangguan-gangguan makhluk halus dalam diri. Hanya dengan menyapukan air akan membeerikan keseimbangan semula melalui rakaman gelombang infrasoniktetapi harus disertakan doa yang ikhlas. Justeru , gelombang gangguan yang menguasai tubuh akan keluar dan ruang pada badan akan kembali seperti sedia kala. Namun, seseorang yang melakukan rawatan menggunakan air bacaan Yaasin perlu tahu akan kaedah-kaedahnya supaya hajat yang dimohon kepada Allah SWT akan dimakbulkan. Buktinya, air yang dibacakan denngan bacaan Al Quran merupakan medium penting untuk dijadikan penawar mujarab selaras dengan keikhlasan niat. Firman Allah SWT yang bermaksud:"..... dan kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? Maka mengapa mereka tidak mahu beriman?"


Jika kita lihat secara keseluruhannya, memang tidak dapat dinafikan bahawa air mineral biasa saja juga boleh menyembuhkan penyakit tetapi hanya penyakit yang kita boleh lihat perubahannya seperti mengurangkan panas dan menyegarkan badan. Berlainan pula dengan air bacaan Yaasin, air ini menyembuhkan penyakit yang lebih menjurus kepada penyakit berkaitan spiritual yang tidak dapat dilihat secara mata kasar. Hanya air ini mampu mendatangkan perbezaan kerana molekul air ini berubah mengikut aura persekitaran lalu membentuk mengikut perkara yang berlaku di sekeliling dan memberi kesan kepada manusia.


Tambahan pula, khasiat air yang dibacakan ayat-ayat Al Quran, kita dapat melihat bahawa Allah hakikatnya selalu menarik perhatian manusia kepada air. Allah, Yang Maha Pencipta, ingin menunjukkan air bukan sekadar benda yang mati tetapi menyimpan kekuatan, daya ingatan, daya penyembuh dan perkara-perkara lain yang masih belum dikaji manusia.


Dinasihatkan bahawa sebaik-baik air adalah air zamzam, air hujan malam Jumaat, air kolah masjid, air mineral dan air masak. Air zamzam adalah air yang terbaik untuk menyembuhkan segala fungsi organ dalaman. Ia terlalu berkhasiat kerana tersimpan jutaan doa manusia selama ribuan tahun sejak zaman Nabi Ibrahim AS. Melalui hasil kajian Dr Masaru Emoto juga, antara molekul air yang paling cantik bercahaya ialah molekul air zamzam. Molekulnya tersusun cantik , seperti berlian bersegi-segi, bersinar-sinar dan berwarna-warni melebih dua belas warna! Sungguh berbeza sekali dengan air biasa.




Begitu juga dengan air kolah masjid. Walaupun air kolah ini hanya sekadar air paip yang tidak dimasak namun kita masih boleh menggunakannya sebagai air penawar kerana tersirat suara azan, bacaan ayat-ayat al Quran, zikir, doa dan pengajaran ilmu agama di masjid tersebut. Oleh itu, kita boleh meminumnya tanpa sebarang rasa ragu-ragu tentang kebersihannya. Kebenarannya, semakin kuat manusia berdoa ataupun berkata-kata kepada air, semakin kuat kesan yang terhasil pada molekul air tersebut. Air mampu memindahkan bacaan tadi melalui molekul air yang lain. Kemungkinan inilah yang dapat menjelaskan mengapa hanya air biasa yang dibacakan ayat-ayat suci Al Quran boleh menyembuhkan penyakit.


Di samping kita membacakan ayat-ayat dari surah Yaasin, secara tidak langsung kita mendapat pahala membaca al Quran. Ayat-ayat suci al Quran itu sendiri menjadi ubat penyembuh yang mujarab kerana keyakinan dan keimanan kita kepada Allah SWT yang memberi kebaikan kepada manusia, sedangkan akal manusia sendiri tidak dapat mentafsirkan rahsia-rahsia yang tersembunyi di sebalik ketentuan Allah.


Inilah keajaiban yang ditentukan oleh Allah SWT yang Maha Berkuasa terhadap segala ciptaannya. Amalan kita membaca Yaasin yang diiringi doa kepada air biasa dapat mengubah molekul air menjadi lebih cantiksekaligus dapat menyembuhkan penyakit dari segi fizikal dan rohani. Sekadar minum air bacaan Yaasin semata-mata tidak dapat membantu manusia ke arah kebaikan, tetapi ia perlu diselarikan dengan niat yang ikhlas, baik dan tidak mendatangkan keburukan kepada orang lain. Tidak lupa juga supaya sentiasa bertawakal kepada Allah kerana hanya dengan izin-Nya , semua usaha yang diikhtiarkan mendatangkan hasil yang sempurna. Insya'Allah.