Saturday, 29 December 2012

PeLIHaRaLAH aUrAtMu SaYaNg

Edit Posted by MissShyShy with 6 comments
AssAlAmuAlaIkUm..



kali nie amira nak sentuh sikit pasal aurat... makin hari amira tengok makin ramai yang mendedahkan aurat... yang elok bertudung sekolah rendah,, naik sekolah menengah bukak sana sini.. tudung entah mana pergi...
nak tunggu kepala botak kena penyakit cancer dulu ker baru nak pakai tudung??? tu baru bab rambut, tak lagi lengan, badan, kaki.. 


cuba korang renungkan gmbar yang kat atas nie.. agak-agak lar kan.. yang maner satu korang pilih??? amira tak nak sebut larh.. korang boleh pikir sendiri kan.. amira tau pembaca-pembaca blog amira nie cerdik belaker dah.. (^_^)


nak tutup aurat nie bukannya susah sangat pun.. pakai baju t-shirt, seluar biasa,stokin,tudung bawal pun dah kira tutup aurat.. bukannya nak tutup aurat nie means kena pakai baju kurung, then pkai jilbab ker aper.. tak pun,, pkai t-shirt pun boleh.. simple jer.. Islam kan mudah.. bukan mnyusahkan... kiter sndiri yang buat susah.. tapi t-shirt pun kna lar ikut piawaian jugak.. nie tak,, orang kater pkai t-shirt dah tutup aurat,, amik baju adik pergi pakai.. pikir logik lar sikit neh.. even muat pun,, kalau dah ketat tu,, tak payah lar.. wat malu jer.. nmpak sana sini. bonjol sana-sini.. tak malu ke?? udah-udah lar pkai seluar ketat neh.. nmpak batang kaki tu.. aurat tu ! jangan ingat tutup kaki, mknanyer dah ttup aurat.. tu namanya tutup kulit sayang, bukan ttup aurat.. boleh pham? pakai yang biasa-biasa jer.. berlambak kat kedai.. bila amira kata longgar, beli saiz yang terlalu besar, dengan ayah pun boleh muat.. pastu mula lar terlondeh sana sini.. beli mengikut kesesuaian lar neh..

ader jugak yang pakai baju longgar, seluar longgar, pkai tudung.. tapi,,, lengan baju tuh lengan 3 suku,, yang dah elok2 lengan pnjang,, gatal nak pergi sinsing,, knon fesyen lar sangat.. lengan tu aurat jugak.. xpyah nak tunjuk lar lengan tuh.. tutup ! kan lebih terjaga.. kater nak putih, kalau buka part tu,, nanti itam lar.. so,, baik tutup k.. satu lagi,, kaki tu, rasanya pada pndangan amira lebih cantik kalau pakai selipar/kasut dengan stokin tau.. amira nasihatkan pakai lar stokin kalau nak keluar.. tak sampai pun 5 minit pakai.. lagipun stokin bukanlah mahal sangat.. henfon boleh beli yang mahal-mahal.. takkan stokin xboleh kut.. jangan kedekut sangat lar duit tu ke jalan Allah.. rezeki tu kan Allah yang bagi.. so, tak payah nak berkira sangat lar..


amira  nasihatkan orang prempuan jer... laki tak pun.. pdahal laki pun ader yang dedah aurat jugak..
yelah2~.. tak payah nak jeles lar k.. smua kena.! hehehe.. bagi kaum adam, aurat kalian nie hanya sikit jer..  dari pusat hingga ke lutut.. tu jer.. kalau nak dikira, mudah jer.. tapi kenapa amira tengok orang lelaki kalau pergi main bola,, seluar pendek yang atas lutut jugak jadi pilihan.. seluar tu tak payahlar buat pergi main bola,, pakai dalam umah sudah.. nak pergi main bola, pakai yang tutup aurat.. biarlah padang tu takder orang perempuan pun,, maner lar tau dalam perjalanan balik, terjumpa orang perempuan.. naya pulak kaum hawa,, dapat dosa kering..

so, amira harap korang yang masih tak tutup aurat tu, selepas pada nie... cuba larh tutup aurat k.. mula-mula memang rasa janggal,, tapi lama-lama insyaAllah akan ok.. yang penting istiqamah k... renung-renungkan.. dan selamat beramal~




6 comments:

  1. nice blog ... menutup aurat itu penting .. :)

    ReplyDelete
  2. ismiey :: tq ! yap ~ mmg penting ^^

    ReplyDelete
  3. Sokong 101% Tiada alasan untuk tidak menutup aurat (pesanan utk diriku terutamanya)

    ReplyDelete
  4. aniq bukhary :(^_^) peringatan untk sahabat blogger dan diri sendiri....

    ReplyDelete