Wednesday, 14 December 2016

Pray For Syria

Edit Posted by MissShyShy with No comments



Allah. Allah. Allah.

Kuat Pegangan mereka terhadap Allah.
100% Meletakkan segalanya terhadap Allah.
Malunya Aku. Malu.. kita di Malaysia, terlalu lalai. tersangat lalai dengan duniawi.
Mereka berjuang atas nama Allah. Mereka berjuang untuk Diri, Keluarga dan Agama Islam...

Kita di sini?
Tepuk dada, Tanya Iman.




Salam mahabbah Sahabat- sahabat....
Mereka bukan rakyat Malaysia...

Mereka bukan kaum kerabat kita...

Mereka tiada hubungan darah daging dengan kita...

Mereka tidak kenal kita & kita tidak kenal mereka...

Namun...

Mereka & kita punya Tuhan yang sama, Nabi yang sama & Agama yang sama...
Mereka & kita punya 1 ikatan persaudaraan atas nama ISLAM & UMAT MUHAMMAD صلى الله عليه وسلم...
Mereka & kita ibarat 1 jasad...


  • Jangan lupa DOA buat mereka di dalam solat & munajat kita kepada Allah Yang Maha Berkuasa...

Ya, Allah berikan kemenangan kepada Islam & umatnya, amin.

الله أكبر ولله الحمد

  • Jika binatang ada sifat kemanusiaan, jangan sampai manusia pula ada sifat kebinatangan.

  •  DOA sentiasa untuk saudara² seIslam kita seluruh dunia -Palestin, Syria dll- yang ditimpa musibah sekarang ini. Jangan sekali² melupai mereka.

Mereka adalah kita & kita adalah mereka = umat Muhammad صلى الله عليه وسلم.

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم


Allahua'lam.

Kalau Awak Bahagia, Saya Pun Bahagia

Edit Posted by MissShyShy with No comments



Kita sering kali mendengar ayat-ayat macam ni terutama ketika saat berakhirnya sesuatu hubungan. Malah di drama TV juga turut membicarakan statement macam ni. Sebagai contoh, si perempuan terpaksa meninggalkan si lelaki dek kerana ibu bapanya sudah pun mempunyai calon pilihan hati untuk dinikahkan kepada anak dara mereka.
Si lelaki terus berkata “kalau awak bahagia, saya pun bahagia”. Namun, sejauh mana keikhlasan lelaki itu? Secara realitinya, perit untuk menerima, namun, kalau perpisahan adalah takdir buat mereka, siapa mereka untuk mengatakan tidak? Dalam erti kata lain, ayat ini juga membawa maksud seolah-olah redha dengan ketentuan ilahi.
Baik lelaki mahupun perempuan, perasaan untuk menelan sakit di hati tidak terkata. Hanya mampu mendoakan yang terbaik sahaja buat hubungan cinta yang kecundang di tengah jalan itu. Biar perit dalam menyampaikan kata-kata itu, “kalau awak bahagia, saya pun bahagia” namun, bertindak secara rasional dan matang, nescaya luka di hati akan cepat padam. Allah sentiasa ada bersama kita, cuma kena rajin berdoa sahaja.  
Berbeza pula dengan mereka yang tidak boleh menerima takdir Allah. Bahkan, apa reaksi mereka? Masih ada segelintir masyarakat di luar sana yang tidak boleh terima dengan takdir Allah. Ya memang betul, mereka masih mampu mengungkapkan “kalau awak bahagia, saya pun bahagia”, tetapi, siapa sangka, terdapat maksud tersirat disebalik kata-kata itu. Ada yang sampai guna bomoh untuk dapatkan si dia, dan ada yang sampai bunuh diri kerana terlalu sayangkan si kekasih. Ini semuanya syirik. Perkara yang paling dilaknat Allah. Oleh itu, daripada kecil lagi kita sudah wajib dididik dengan agama, agar terhindar daripada perbuatan terkutuk ini.
Sedih, kecewa, sakit macam mana pun perasaan di saat terputusnya cinta yang disemai, berdoalah kepada Allah, moga diberikan petunjuk. Bangkit dari kejatuhan, ingat, BUNGA BUKAN SEKUNTUM, KUMBANG BUKAN SEEKOR. Dalam lift pun kita boleh terjumpa dengan jodoh. Kita sendiri pun tak tahu kan? Jodoh kan rahsia Allah. Macam-macam keajaiban boleh berlaku. Berdoa. Minta petunjuk dari Allah SWT. 
Mungkin kita punya kisah yang tersendiri dalam hidup kita. Begitu juga saya. Apa pun, as long as you're happy. I'm Happy for You. You Deserve someone better than Me. Semoga awak Dalam Jagaan Allah Selalu. (^_^) . wallahualam~~

Thursday, 13 October 2016

Aku masih belum bersedia, Kuatkanlah aku

Edit Posted by MissShyShy with No comments

10.10.2016.
Satu tarikh yang meninggalkan satu kesan yang mendalam buat diriku.
Insan yang menjaga, mendidik, dan membesarkan aku kembali ke pangkuan Ilahi.
Setelah dipinjamkan Allah ke muka bumi ini 79 tahun.
Allahu.

Seminggu aku mimpikan dia.
Setiap malam Allah datangkan mimpi dia akan pergi.
Allah memberi petanda bahawa dia akan pergi.
Ku sangka, hanya mainan mimpi.
Tak ku sangka, mimpi di pagi itu menjadi kenyataan pada petangnya..

Maafkan ku,
Sungguh terkilan diri ini, 
Tak mampu untuk menjengukmu buat kali terakhir.
Tak tertanggung rasa sedih ini.

Kekadang, 
Seakan suara-suara berbisik pada telinga ini,
Adakah ini suatu mimpi,
Benarkah dia telah pergi, 
Atau dia sebenarnya masih tidur, 
Tetapi disangka dia telah menghadap Allah.

Ya Allah, 
Berikanlah kekuatan kepada diri ini.
Redhakanlah aku atas pemergiannya.
Aku merinduinya..

****

Selama ini, 
Aku merasakan diriku tidak setabah Amalina,
Ibunya pergi sewaktu ujian besar, SPM.
Dan dia masih kuat meneruskan SPM.
Dan sungguh, dia beruntung sekali.
Berpeluang untuk menjenguk ibunya buat kali terakhir.

Tapi apakan daya,
Allah memberikan ujian buatku,
Lebih berat dari Amalina.
Dia meninggalkanku buat selamanya.

Dan aku tidak mampu mandikan dia, melihatnya dikafan, dan melihat dia dikuburkan.
Tidak mampu menjenguknya buat kali terakhir. 
Tidak mampu menatapnya sekian kalinya. 

Allah,
Hidup ini suatu pengorbanan,
Saat insan yang tersayang pergi, 
Aku masih perlu berjuang untuk menamatkan ujian akhirku di Uitm.
Aku masih punya tanggungjawab sebagai pelajar. 

Tidak sehari,
Hariku pergi tanpa menangis mengenangkanmu.
Hatiku masih sedih, perit dan tidak tertanggung rasanya. 
Ya Allah, beratnya ujianmu buat diriku.

20 tahun, 
Hidupku bersamamu,
Berat untuk aku menerima pemergianmu.
Bagaimana hidupku selepas ini,
Adakah sama seperti dahulu,
Atau tidak lagi sama.

Ya Allah, 
Redhakan diriku.
Kuatkan diriku.
Tabahkan diriku.

Ya Allah,
Tempatkanlah dia dikalangan para solehin.
Ampunkan segala dosanya.
Golongkan dia dalam kalangan hambamu yang taat.
Masukkanlah dia ke-Syurgamu.

Aku bersyukur,
Saat akhir hayatmu,
Aku masih sempat berbakti untuk kesekian kalinya.

Tidak akanku lupa, 
Di saat aku mandikan, suapkan makan, bersembang denganmu.
Sungguh aku merinduimu.

Semoga kau tenang di sisi Allah.
Akanku kirimkan doa dan bacaan Quran buatmu.

Wan Sakinah binti Wan Husin.
10 Oktober 2016.
5.00 PM.

Catatan :
Cucu. 
Wan Amiratul Syairah binti Wan Mohd Kamal.
13 Okt 2016. 3:30 PM.





Thursday, 29 September 2016

Alone di Uitm Raub, Pahang

Edit Posted by MissShyShy with 3 comments




dah agak sekian lama amira tak update kan.. lately, banyak baca blogger lain banding nk update blog sendiri.. kekadang idea tu ada, cuma teragak-agak nak share ke tak.. huhuhu.. 

apa yang buatkn amira update malam ni.. seriously, Im too BORING !!! waaaa.. rasa nak menjerit-jerit...

dahlar kena tinggal sensorang dalam rumah.. satu rumah balik.. cuti study week lah katakan. mostly semua student balik. apa tak nye, seminggu lebih gap nak ke first paper. memang syok duduk kat umah ler..

kenapa amira tak balik?? please. jangan tanya. isk isk isk. First, sebab baru lagi balik. 2 mggu yang lepas. kedua, Terengganu jauh ! ketiga, macam mana nak balik, tiket direct ke Terengganu takde. yang ade bas lompat-lompat. sama ada naik KL dlu then bru ke terengganu. atau ke kuantan dulu. memang tak lerr jawabnye. malas laa.. malas nak ambik risiko dan tak suka main lompat-lompat bas ni. bukan lompat katak okay... i mean, naik turun bas. leceh !  keempat, ayah tak  bagi balik ! waaaaaaa!!! ayah suruh stay kat kampus je. nanti balik mesti tak study punya.. (problemnye, kat kampus, study ke ) uhukk ..

so, tinggallah im alone di uitm raub ini, ditemani bunyi cengkerik-cengkerik.. 

satu rumah balik, then kekawan yang rapat pun balik.. hmm.. agak sadis ! medan selera dahla lauk macam entah pape.. yang sama je, then setiap kali pergi, mesti dah banyak yang habis. apakah nasibku.. 

dah 2 malam, pergi cafe. nasib lah cafe semua buka. at least, ada lah jugak pilihan yang okay. kalau tak, mahunya menangis tak berlagu kat sini. even  pergi memana sorang-sorang. tapi hati kena sado. (padahal sebelum ni pun, memang pergi memana sesorang). tapi bila semua balik, dia lain macam sikit. bangun tido, takde orang. nak tido, takde orang. hmmm...

whole day, berkurung dalam bilik.  kejap main handphone, kejap buka laptop, sekejap baring, sekejap tido. rasa macam tak betul pun ada. bila lonely ni, semangat belajar pun dibawa pergi bersama angin. takde mood. mungkin sebab awal lagi, padahal nanti, mulalah terhegeh-hegeh tak tido malam nak study. aish ! semalam, seriously, almost gila aku dibuatnya. not me lah yang asyik berkurung dalam bilik sepanjang hari ! kat rumah pun, sehari tak boleh duduk diam dalam rumah, mesti keluar jugak. even pusing-pusing kampung atau lepak kat kedai. dia tak boleh.. satu hari tu, kena keluar jugak tengok alam flora fauna. (konon!)

apatah lagi kalau kat kampus, dengan TV nya takde. apapun tarak ada ! memang gila lah jawabnya. ni baru 2 hari, macam mana nak teruskan hidup esok, lusa, tulak, tubeng. I cannot, i cannot !! nasiblah motor kesayanganku ada, petang semalam saja-saja jenjalan ambik angin ke felda krau.

student uitm raub, kalau tak pernah jejak felda krau. serious, rugi gila ! felda krau memang cantik !!!! first time kut tengok kampung yang ceria habis ! semua rumah mesti bercat. ada yang warna oren, kuning, pink, hijau. kat depan rumah pulak penuh dengan pokok-pokok bunga... lengkap semua ada, sekolah, klinik, taman permainan, balai raya. perfect ! 

before amira akhiri penulisan ni, hope and doakan amira supaya malam ni takde pape. semalam, tengah syok duk layan cerpen kat penulisan2u. sekali ade orang ketuk pintu, dahla agak kuat, almost nak pergi bukak, tapi tertengok jam. pukul 12 lebih ! terus terpana kejap! teragak-agak nak bukak ke tak. kebetulan memang amira kunci pintu rumah. jenguk kat tingkap, macam takde orang. serious, cuak gila waktu tu. tutup pintu bilik terus kunci ! sebab kalau difikirkan balik. tak logik kalau ada orang datang, ketuk pintu rumah. tak dijawab. then dia tak ketuk tingkap... sebab bilik amira betul-betul sebelah pintu rumah. Jadinya, biasa kalau ada orang datang, takde orang jawab. diaorang akan ketuk tingkap bilik amira. memang bilik amira semalam cerah ! lampu still berbuka. 

lama lepas tu, macam ada orang ketuk tingkap. terpana lagi ! masa tu tak payah cakap, memang dah berdebar gila ! amira tak bukak langsir, tapi amira jenguk-jenguk dekat celah langsir. takut-takut memang ada orang. tapi, still takde orang pun ! acah-acah berani je waktu tu. hati tak payah cakap laaa... rasa nak lari pun ada. nasib waktu tido, takde apa-apa. lena. Alhamdulillah. Allah masih jaga.

Ok lah, taknak story panjang. rasa macam dah seram sejuk ni. harap malam ni Allah lindungi dari perkara bukan-bukan dan makhluk lain. 

Keep Fighting for Final Exam ! 

Friday, 5 August 2016

Atasi Masalah Resdung dalam masa 5 Minit Sahaja !

Edit Posted by MissShyShy with No comments

" I ni ada resdung. bangun pagi je konfem bersin. Hacchhuuuummmm!!! mata dan hidung pulak selalu gatal. sampai merah semuanya sebab selalu garu. " =(

" satu hari masa I scroll fb, I ternampak la satu produk ni iaitu herba resdung tok aki. nampak testimoni banyak je. so I try la guna satu. senang je pakai, hanya sapu kat hidung. "

" dalam 5 minit je dah ada kesan. habis lendir resdung keluar. Fuhhhh.. Lega !"



Assalamualaikum semua ! mesti ada antara kita yang mengalami masalah yang sama macam akak atas tu kan... kesian akak tu.. bangun pagi dah hancuumm, hachuummm. tak sempat nak nikmati udara segar pagi (^-^). ihiks. 


anda mengalami simptom atau masalah seperti ini ???
  • Anda selalu BERSIN di waktu pagi atau sejuk..Hachummm!! tapi tidak tahu cara menghilangkannya.
  • Anda kerap GATAL di hidung dan mata tapi tidak tahu kenapa.
  • Anda ingin makan makanan kegemaran anda iaitu makanan laut tapi… anda ALAHAN makanan laut.
  • Anda ingin hilangkan masalah HIDUNG tersumbat dan berbau seperti bangkai..Ewwww! tapi dah bermacam-macam cara dilakukan.
  • Anda ingin hilangkan rasa sering pening KEPALA…Arghhh! peningnya.
  • Anda ingin atasi masalah muka berJERAWAT yang hingga menyebabkan rasa hilang keyakinan diri.
  • Anda yang jemu buat rawatan resdung hingga habis ratusan, ribuan ringgit. tapi masih tiada kesan apa-apa.
  • Anda yang dah mencuba berbagai-bagai produk yang muncul di pasaran ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Malangnya resdung tetap ada.

Jika YA! Inilah peluang anda untuk atasi masalah resdung anda hanya dirumah. Tak perlu bersusah payah ke pusat rawatan.




MUDAH, CEPAT, PANTAS dan MENJIMATKAN KOS

Si Gadis di luar sana, percaya atau tidak??

"WANITA LEBIH CANTK TANPA RESDUNG"

resdung adalah antara punca wajah kita berjerawat dan buruk. lost confident?? malu?? tak ada lelaki tertarik pada anda?? 

cubalah perubatan tradisional iaitu Herba Resdung Tok Aki yang mampu memulihkan wajah anda secara semulajadi tanpa campuran bahan kimia yang merbahaya. Anda tidak perlu lagi melakukan rawatan di luar sana yang kosnya beratus ribu ringgit.




" waalaikumussalam. alhamdulillah, dah guna.. ada sedikit perubahan. Jerawat mula keluar, muka jadi bersih " _nurhasimah_


APA TUNGGU LAGI??

Lagi LAMBAT anda BERTINDAK, lagi PARAH resdung anda. Sanggupkah anda habiskan ribuan ringgit kerana perlu melakukan pembedahan disebabkan lambat merawat resdung?




Maklumat Lanjut : Sila layari www.rawatresdung.com
atau contact nombor yang tertera : 013-2290930





Wednesday, 22 June 2016

Bulan Ramadhan, Bulan Sedekah

Edit Posted by MissShyShy with No comments


Alhamdulillah, masih bertemu lagi kita di bulan ramadhan yang penuh dengan barakah dan kemuliaan. berapa ramai yang pergi menghadap Ilahi tanpa sempat bertemu dengan bulan ramadhan. MasyaAllah, ramai saat-saat akhir nak menjelang bulan ramadhan, diterima khabar si fulan, si fulan dah takde. dah hampir-hampir dah nak masuk ramadhan, tapi ajal maut di tangan Allah, kita tak tahu bila Allah nak ambil nyawa kita. kita yang masih berkesempatan bertemu Ramadhan, Alhamdulillah, bersyukur. masih dipanjangkan usia. dan yang penting, manfaatkan bulan Ramadhan. jika bulan Ramadhan pada tahun ini adalah ramadhan terakhirku, jadikanlah ramadhan tahun ini ramadhan yang terbaik ibadatku. 

semoga kita tergolong dalam kalangan yang sangat gembira menerima kedatangan bulan ramadhan. ada ke umat islam yang sedih terima khabar kedatangan bulan ramadhan??? Ada! siapa golongannya?? Ahli maksiat. mereka-mereka ini adalah golongan yang sedih menerima khabar kedatangan ramadhan. yang jenis suka karaoke, kena slow down. yang suka buat perkara tak elok, kena slow down. jadi golongan ini sedih. kerana terhalang untuk buat maksiat. dan semoga kita, para pembaca blog ini adalah golongan yang gembira menerima khabar ramadhan tiba. gembira untuk melakukan perkara kebaikan, kebajikan. peluang untuk buat kebajikan, peluang untuk doa banyak-banyak dan utama dalam topik ini, peluang untuk bersedekah dengan lebih banyak lagi. 




 Antara ramadhan dengan sedekah, ada hubungan luar biasa. bak kata orang, ade link yang kuat. bahkan Rasulullah dikenali dengan Nabi yang dermawan, dan pada bulan ramadhan lebih terserlah sifat sedekah beliau. Beliau bukan sahaja mengajak para sahabat bersedekah, bahkan dirinya sendiri akan bersedekah.

dan pada bulan Ramadhan juga, para sahabat akan berlumba-lumba untuk bersedekah. kenapa? kerana terdapat banyak kelebihan bersedekah di bulan ramadhan.

Antaranya adalah, di bulan suci ramadhan, segala amal ibadah akan berganda. bukan hanya 1, bukan 2, bahkan bukan 10 tetapi 700 kali lipat ganda. 

Dan Nabi pernah berfirman, tidak ada sedekah yang akan mengurangkan harta, tetapi akan menambah, menambah dan menambah. di situlah membuktikan firman Allah SWT yang berbunyi, salah satu kita mensyukuri nikmat Allah, kita bertemu bulan ramadhan adalah syukur amal. dan antara bukti syukur adalah bersedekah. jadi marilah kita sama-sama sedekah di bulan suci ramadhan.

Sebagaimana yang kita tahu, sedekah itu sangat luar biasa, manfaatnya, berkatnya di dunia dan akhirat dan juga kehidupan kita lahir dan batin.

Sedekah juga dapat menjamin keberkatan, menjauhkan dari bala dan musibah, terjamin ampun dosa, menjamin husnul khotimah, menjamin keselamatan dari api neraka dan menjamin dari sifat bakhil. ini semua dari keberkatan ramadhan. 




kami takde duit, macam mana nak keluarkan sedekah? macam mana kami nak dapat keberkatan sedekah di bulan ramadhan? MasyaAllah, sedekah itu luas. tak semestinya sedekah itu didefinasikan sebagai duit, harta. tapi boleh juga dikategorikan sebagai sedekah tenaga. 

datang awal ke masjid, hamparkan tikar. bantu sediakan makanan untuk golongan yang berpuasa. bantu susun telekung atau Al-Quran di masjid. Ini juga digolongan sebagai sedekah. sedekah dari segi tenaga. 

tak ada alasan untuk tidak mampu bersedekah di bulan ramadhan. pelbagai cara boleh kita lakukan untuk menambah amal baik kita di bulan ramadhan. yang menjadi tunggaknya, nak atau taknak je.

Rugi di bulan mulia ini kita lepaskan amalan sedekah. apa yang saya harapkan dan doakan, bukan untuk diri saya, keluarga, sahabat saya sahaja bahkan pembaca semua agar kita digolongkan dalam kalangan yang suka bersedekah dan istiqamah dalam bersedekah. bukan sahaja pada bulan ramadhan, tapi juga di bulan-bulan yang lain.

akhiri kata, selamat menjalani ibadah puasa dari saya, datin irawmk. (^_^)

Thursday, 7 April 2016

Im Turn '20's (^_^)

Edit Posted by MissShyShy with No comments

Assalamualaikum~

Hai guys, nampak tak right now im such a happy person.. wuhuu.. baru lepas jadi bufday gurl.

Even semua kekawan masing-masing jauh nung disana dan disini.. tapi bila bufday kite, diorang semua pakat duk wish.... siapa yang hati tak berbunga-bunga kan... 

Rasa Happy dan Dihargai. & Juga Tanda Ingatan Mereka Kepada Kita <3 (alaa,, laptop takde emoji pulak)

Now, Im Officially Turn To 20's !!!













Im dah secara rasminya masuk kelab angka-20 an.. wihiiiiii.. 

Kenapa Happy? Sebab?

Dulu kalau cakap pasal kawin je, mesti orang-orang tua marah.. "baru umur belas-belas, dah gatal nak kawin".. tapi sekarang saya dah umur 20 ! hahahahaha.. boleh kawin.. yeaayyy.. (>,<)

Konon-konon je ni. Sedang sorokkan perasaan di hati yang realitinya takde orang nak. huhuhu~

Siapa Nak saya??? Jom jumpa ayah saya.. ahahahaha =p 




Terima Kasih kepada those yang wish my birthday. Thanks A lot. I love u Guys <3

Tiada Yang Lebih Indah Daripada Persahabatan Kerana Allah. 




Kalau diikutkan birthday amira hari ini, im still have paper MGT 345 (final exam), tapi Alhamdulillah, mungkin hadiah hari jadi daripada Maha Pencipta, Allah s.w.t. its not so difficult, Alhamdulillah boleh lah jawab dengan lancar... 

Bersyukur sangat. Terima Kasih Ya Allah. tak sia-sia study sampai pukul 3 pagi lebih. Dan first time untuk final kali ni keluar awal, 45 minit awal.. huihuihui... 

Yakin acah-acah je boleh jawab sampai nak keluar awal kan.. ish,ish,ish~



Keluar je dewan, bukak handphone, bertubi-tubi whatsapp masuk duk wish birthday. Dari Family, dan sahabat-sahabat. Ada yang whatsapp personal, ada jugak dalam group... kat fb, we chat, instagram.. 

Thanks guys. Tak kisah di mana kalian wish, im really Appreciate it. Tak pernah Tak sayang.




Terima Kasih atas doa-doa dan pesanan-pesanan untuk diri yang kerdil ini.

Semoga Allah Perkenankan segala doa-doanya dan Allah kekalkan jodoh persahabatan kita bersama hingga ke Jannah-Nya.

Ini adalah sebahagian sahabat-sahabat yang wish. 

Yang Ira tak letak kat sini, Jangan Terkecil Hati. Sebab awak sentiasa ada dihati sayaaa... chia chia chia.. hahaha~

Ira Sayang Kalian Semua.




Semakin meningkatnya umur, semakin dekat kita pada kematian. Allahu~
Semoga Kita Pergi Menghadap Maha Pencipta dengan Husnul Khotimah~
Dan Semoga kita juga diberikan umur yang panjang untuk tingkatkan amalan~

Fi Hifdzillah. Ana uhibbukum Fillah ~

7 April 1996~
Datin Irawmk.

Tuesday, 5 January 2016

Nikah Muda adakah Semudah Petik Jari ?

Edit Posted by MissShyShy with No comments




Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk berkongsi ilmu bersama kalian semua.. Semoga Kita sentiasa dirahmati Allah. Amira bukan nak berkongsi cerita atau pengalaman dari Amira kali ni. but  Amira nak share satu Ilmu tentang Nikah yang dipetik dari Aiman Banna. Yang Amira rasa sangat penting untuk Amira sendiri dan penting untuk kalian juga. Semoga bermanfaat. (^-^) Baca sampai habis tawwww.. no skip-skip. Barulah Faham dan boleh Hadam  betul-betul mesej yang nak disampaikan. 

Assalamualaikum and hai, my name is Aiman, Aiman Banna. Saya berumur 19 tahun dan isteri saya muda setahun. Mungkin anda fikir anda salah baca tapi saya memang ada mention isteri bermaksud saya sudah berkahwin. Alhamdulillah kami kahwin tahun ini.

Saya seorang suami,
Dan saya ada isteri.

Saya kahwin muda,
Juga bakal ayah muda.

Izinkan saya untuk ceritakan kepada anda mengenai kahwin.

Kahwin, bukannya semudah kita order roti kahwin kat restoran.
Bukan juga semudah cerita Aminah dan Amin tadi, sangat bukan.

Keindahan kahwin juga bukan seperti dalam cerita dan filem Disney.
Novel-novel kat kedai buku sedunia pun tiadalah samanya macam kahwin.

Wahai anak muda, dengarlah kata-kata daripada suami muda ini;

Kahwin ialah benda yang besar, bukan benda main.
Ianya mengenai amanah dan tanggungjawab.
Ianya mengenai kesabaran dan kematangan.

Kahwin bukannya semata-mata anda kucup dahi dia kat atas kapal Titanic, bukannya bila anda ada teman di atas tilam bersaiz besar yang baru, bukannya bila anda upload gambar anak yang baru lahir kat instagram utk dapat like. Juga bukan bila anda berjalan di shopping complex dengan ada tangan pasangan untuk dipegang, bukan sekadar plastik beg lepas shopping.

It's more than that, wallahi it's more than that.

Mungkin anda tidak akan ada masalah ada naga culik isteri anda lalu kurung kat satu menara batu yang tinggi, mungkin juga anda tiada masalah seorang ahli sihir membuat sumpahan kepada isteri anda tidur selamanya. Mustahil la ada.

Tapi adakah anda bersedia tempuh ombak-ombak yang pelbagai..?

Setelah usai akad nikah, bagaimana anda melayar bahtera kehidupan perkahwinan yang akan ada pelbagai jenis ombak yang besaq seperti;

Duit tak cukup, masalah ekonomi.
Nak beli kereta dan rumah, tak mampu.
Hutang-hutang belambak.
Dapat anak awal, tak seperti yang dijangka.
Ada anak waktu tengah sambung degree.
Nak biayai kos membesarkan anak-anak.

Maka apa yang akan ada lakukan?
Bersediakah? Ataupun tak terfikir pun.

Ini ialah realiti perkahwinan, bukannya macam kisah indah dongengan.

Bagaimana pula nanti, selepas kahwin akan ada gaduh-gaduh..?

Biasalah, gaduh-gaduh manja (Cubit-cubit, geletek-geletek dll...) tapi memang lagi biasa akan ada gaduh besar (duit tak cukup, ada yang tak puas hati, rasa terkongkong, akan ada rasa rimas dll...) Memang akan ada rasa culture shock hidup dengan someone yang akan hidup dengan kita selama-lamanya (inshaAllah kalau Allah izin)..?

Akan tiba satu saat satu pasangan akan ada gaduh besar-besaran. Jadi bagaimana anda hadapi..?

Mampukah anda bersabar dengan kerenah masing-masing?
Mampukah anda tidak naik suara, tidak melenting, tidak tengking?
Mampukah anda untuk tidak turut emosi, tidak naik tangan ke atas dia?

Mampukah...!?

Selepas kahwin nanti, anda akan dapat banyak suprise.

Anda akan kenal diri dia yang purely 100% diri dia.
Perangai dia yang tidak ditunjuk selama ini, anda baru tahu.

Anda akan kenal sejarah dia, kenal siapa diri pasangan anda.
Apa yang dia lakukan sebelum kenal anda, anda baru tahu.

Bagaimana pula anda menghadapi suprise itu..?

Ketika inilah kematangan kena main peranan.
Ingat, matang sangat penting dalam satu hubungan.

Buktinya?

Budak tadika; berapa kali dah cinta-cinta monyet?
Akhirnya adakah cinta monyet itu jadi cinta manusia?

Tidak kekal pun; crush dan couple bertukar-tukar sokmo!
Oleh itu, muhasabah diri, dah matang ke belum?

Janganlah nanti suami terguna berus gigi kat tandas terus nak minta cerai, sebab nak cari suami takde gigi supaya ada privacy ke atas berus gigi dan colgate pun jimat? Janganlah nanti nak buat dua tandas, tak nak share tandas sebab isteri tak pandai jaga kebersihan tandas.

It's about bersedia berkongsi segala. Matangkan diri, sedar.

Janganlah nanti isteri nak bermanja-manja lebih, nak spend time lebih, nak on the phone lebih pun kita rimas lalu tak nak layan?  Janganlah nanti rasa tidak selesa dengan kecemburuan pasangan yang over sebab ianya manifestasi cinta pasangan.

Nanti suami nak tengok bola Chelsea lawan Manchester United (Chelsea menang, inshaAllah), janganlah setiap masa nak halang. Kena ada toleransi dan faham-memahami. Ada give and take.

Lepas kahwin, anda akan lihat banyak kekurangan pasangan. Anda ada pilihan;

1. Tak boleh terima, tak redha, rimas.
2. Redha, try addapt, cuba ubah mana yang patut. Sabar.

Andai pertama pilihan anda; anda masih tahap tadika punya cinta. Andai kedua pilihannya, TAHNIAH!

Oleh itu, matangkan diri, sediakan diri.
Cinta monyet, hanya untuk monyet. Ok?

Kahwin bukannya semata-mata untuk anda jadikan alasan untuk jaga hati-lah, untuk jaga nafsu, jaga pandangan dan lain-lain. Tak nak buat benda haram, jadi anda pun bermati-matian perjuangkan kahwin muda, kahwin masa belajar dan berjuta lagi perjuangan anda...

Anda SILAP!

Kerana benda-benda seperti jaga hati, jaga nafsu, jaga pandangan ialah benda yang perlu anda jaga sebelum kahwin. Jika sebelum kahwin pun anda tidak mampu jaga, selepas kahwin pun anda akan tidak tunduk pandangan, tak jaga hati dan lain-lain.

Kenapa kena buat benda-benda ni sebelum kahwin?
Selepas kahwin nanti, timbullah pelbagai issue.

Suka perempuan ini, suka perempuan itu. Suka laki ini, suka laki tu. Nanti dah mula untuk tawar dengan isteri//suami endiri. Romantik awal-awal kahwin je lepas itu hambar tawar. Mula untuk banding-banding pasangan dengan orang lain. Dia lebih hensem la, lebih cantik la.

Inilah implikasi kalau sebelum kahwin pun tak settle jaga benda yang patut dijaga.

Sebab itu dalam tarbiah, sebelum kahwin (baitul muslim), kena settle diri sendiri dulu (fardhul muslim). Kita kena didik diri kita untuk jaga hati, jaga nafsu dll sebelum kahwin lagi, kena didik dengan sebaik-baik didikan tarbiah sehingga berjaya. Kalau didik dan jaga diri pun tak settle, apatah lagi nak didik dan jaga pasangan lepas kahwin.

Jangan kencangkan sembang anda, kencangkan tindakan juga.

Baiki diri dahulu,
Baiki amalan harian,
Baiki hubungan dengan Tuhan.

Jangan gelojoh dalam kahwin, nanti rumahtangga gocoh.




Ini pesanan terakhir dan paling penting dari saya untuk anda;

Kawen
Kahwin
Nikah

Itu bukan matlamat hidup.

Ingat, kenapa kita di sini.
Ingatlah, kita ada Allah.

Allah matlamat hidup kita,
Redha Allah yang kita mahu.
Cinta Allah menjadi prioriti.

Kebahagian mutlak yang kita mahu bukan di sini, tapi sana.
Sini itu dunia hakiki.
Sana itu Syurga.

Jadi, ranking keutamaan hidup kita sentiasa redha Allah berbanding yang lain-lain. Yang lain-lain itu jugatermasuk kahwin. Ingat, bila kita kahwin, kita ambil seseorang untuk kita jaga dan bersama memimpin tangan dalam menuju redha Allah.

Adakah kita sudah,

Solat lima waktu,
Solat jemaah selalu,
Solat awal waktu,
Baca quran selalu
Berbakti secukupnya kepada ibu ayah,
Dan pelbagai lagi amalan harian persendirian kita.

Adakah kita sudah bersedia dengan sebaiknya sebelum terdetik rasa hendak kahwin..?

Andai diri kita tidak mampu untuk jaga amalan harian persedirian kita, bagaimana mungkin kita nak hidupkan redha Allah dalam amalan harian bersama pasangan kita kelak..?

Andai kita tidak mampu jaga diri kita untuk jauh daripada api neraka, bagaimana mungkin kita mampu untuk bawa seseorang ke Syurga..?

Lalu menyedari hakikat ini;

Mengapa kita masih tergamak menafikan bahawa cinta Allah sentiasa nombor satu berbanding kahwin secepat-cepatnya tanpa ubah diri dahulu..?

Sebab itulah dalam tarbiah mengajar kita untuk baiki diri sendiri dari segi amalan, kerja dakwah, hubungan dengan masyarakat, ekonomi dll sebelum ke tangga seterusnya iaitu perkahwinan (baitul muslim)

Kita sebagai muslim nak islam di kemuncak dunia. Kan?
Secara mudahnya saya rangka langkah-langkah jadi lima;

1. Ubah diri.
2. Ubah orang lain (pasangan)
3. Ubah masyarakat.
4. Ubah negara.
5. Ubah Dunia.

Bagaimana kita nak ubah dunia kalau kita tak mampu nak ubah pasangan dan bagaimana nak ubah pasangan kalau diri sendiri tak berubah menjadi muslim yang sepatutnya..!?

The heart of the matter,

Nikah itu tidak semudah yang disangka,Juga tidak seindah apa yang dijangka.

Nikah itu tidak semudah yang disangka,
Nikah itu banyak mehnah dan tribulasi,
Nikah itu banyak liku-liku kesusahan,
Nikah itu perlu banyak pengorbanan,
Nikah itu ini itu ini itu ini itu ini itu ini...

Nikah itu tidak semudah yang disangka,
Kerana nikah itu mudah, jika kita nikah kerana Allah.

Walau susah setara mana pun kesusahan yang kita hadapi bersama suami//isteri.., ianya tetap mudah kerana kita tahu bila kita menghadapi ujian dan dugaan dalam perkahwinan dengan sabar, maka Allah akan redha lalu akan pertemukan jodoh suami isteri semula di Syurga kelak.

Maka segala kesusahan akan menjadi ringan dengan adanya tarbiah dalam nikah.

Nikah itu juga tidak seindah apa yang dijangka.
Nikah itu banyak mehnah dan tribulasi,
Nikah itu banyak liku-liku kesusahan,
Nikah itu perlu banyak pengorbanan,
Nikah itu ini itu ini itu ini itu ini itu ini...

Nikah itu juga tidak seindah apa yang dijangka.
Kerana nikah itu tersangatlah indah, wallahi indah.
Nikah ialah Syurga dunia, Syurga dunia kurniaan Allah.
Hanya dan hanya apabila anda faham, nikah itu kerana Allah.

Sedarlah, semuanya berbalik kepada Sang Pencipta Cinta.
Maka, sentiasalah kembali kepada Allah.

Oleh itu, nak nikah muda? Dipersilakan.
Tapi muhasabah diri, dan istikharah juga istisyarah.

Moga Allah permudah segala,
Moga Allah cinta dan redha.





Segala yang Baik datangnya dari Allah s.w.t, dan segala keburukan dan kekurangan datang dari kekurangan Amira sendiri. 

This Article From Aiman Banna Inspired Me And Give Motivation For Me as Personal.

Lots Of Love.
-Datin Irawmk.