Saturday, 4 November 2017

Be a Man, Be a Woman

Edit Posted by MissShyShy with No comments


Don't marry a boy to lead you.
Don't marry a girl to complete you.
Be a man to a woman.
And be a woman to a man.

Because marriage is not for boy, nor to a girl. Marriage requires maturity and patience.
It is different how a boy handles a woman and how a man handles a woman. It is different how a girl reacts to a man and how a woman reacts to a man.
Boy and girl run from problem. While man and woman face and solve the problem.
Don't get too excited about early marriage stories in instagram. Because most of them show only the beginning and beautiful side of marriage. Not the hell side.
Read the facts from Mahkamah Syariah instead of Instagram. Divorces rate boost up from year to year.
" Kerap bertengkar "
" Masalah kewangan "
" Pasangan tak matang "
You don't marry someone to get divorced.
You marry someone to commit. Thus, you needed a preparation. Change yourself from a boy to a man. A girl to a woman.
Don't rush guys.
Marriage might be a sweet dream. But it could also be a nightmare. You'll determine it.
There's so much more to learn.
There's so much more to observe.
There's so much more to commit.
Commit to your study.
Commit to your parents.
If you can't commit to what you have, what makes you think you can commit to another ?
Be a man.
Be a woman.

Sunday, 29 October 2017

Apabila Ditanya Soal Jodoh, Begini Responnya

Edit Posted by MissShyShy with No comments
Bila nak kahwin?
Aku jawab, “Allah masih rahsiakan jodoh saya.”
Tak ada calon lagi ke?
Aku jawab, “Allah masih nak rahsiakan jodoh saya.”
Umur dah meningkat tu…
Aku jawab, “Allah masih rahsiakan jodoh saya.”
Bila boleh makan nasi minyak ni?
“Hanya Allah yang tahu…”

Aku sering kali ditanya dengan pertanyaan jodoh. Pertanyaan demi pertanyaan ditanya oleh orang sekeliling. Pertanyaan oleh keluarga sendiri. Pertanyaan oleh jiran. Pertanyaan oleh sahabat-sahabat zaman sekolah dan juga rakan sekerja.
Terasa rimas dengan pertanyaan itu. Aku faham mereka sangat prihatin terhadap diriku. Terima kasih semua, tetapi tentang jodoh ini dalam rahsia Allah.
Selagi kun fayakun DIA tidak menyapa, aku hanya mampu usaha dan berdoa kepada-Nya seterusnya tawakal…
Allah ada sebut dalam Surah Ar Rum (30): 21
“Dan di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ialah Dia Menciptakan pasangan-pasangan untukmu daripada jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antaramu rasa kasih dan sayang. Sungguh pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda kebesaran Allah bagi kaum yang berfikir.”

Ada yang bercinta bertahun-tahun, selalu keluar bersama tetapi akhirnya berpisah. Ada pula yang baru kenal sebulan dua, bersua muka sekali dua bersama mahramnya dan akhirnya bersama.
Aturan hidup kita, tiada siapa yang berani kata pasti kerana hanya Allah sebaik-baik perancang kepada hamba-Nya.
Boleh jadi yang digenggam kemas-kemas saat ini, itu yang akan dilepas selama-lamanya nanti. Ada juga yang berpisah setelah lama bercinta kerana baru sedar cara mereka ‘salah’.
Masing-masing mencari diri dengan bertaubat pada-Nya dan akhirnya Allah pertemukan mereka kembali. Rahsia jodoh itu unik kerana DIA tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.


Impian Cinta Hatiku…

Aku ingin…
menjadi suri dalam hidupmu
supaya hubungan kita diredhai-Nya.
Aku ingin…
menjadi permaisuri hatimu
supaya hanya aku di hatimu
supaya hanya aku isterimu
yang sentiasa taat padamu
Aku ingin…
menjadi ibu mithali
putera puteri kita
supaya menjadi qudwah terbaik buat mereka.
Aku ingin…
menjadi wanita yang paling bahagia
menjadi wanita yang solehah
apabila kita hidup bersama.
Aku ingin…
bertemu denganmu
semoga ALLAH permudahkan pertemuan kita.
Walaupun kita tak bertemu
Walaupun kita tak kenal
itulah satu tempoh unik
tempoh ujian kita
kesabaran hati
ketabahan hati
tempoh usaha kita
untuk perbaiki diri
untuk mencari ilmu
mengenal cinta ALLAH…
supaya kita boleh menghadapi
mehnah dunia yang datang.
Duhai hati
sabarkan dirimu
usah gelisah
sabarkan dirinya
usah terburu-buru
kerana hati kita pasti bersatu jua
pasti bertemu jua
kerana jodoh itu rahsia ALLAH
perempuan yang baik
untuk lelaki yang baik…
Janji ALLAH pasti!!!
hanya masa belum tiba
hanya saat itu belum hadir
kerana belum tiba masanya lagi..
Duhai hati
ingatlah ALLAH
kerana hanya mengingati ALLAH
hati kita menjadi tenang
jodoh kita pasti ada
tunggulah masanya nanti!
Ya ALLAH..
jagalah hatiku
jagalah hatinya
mujahadahkan hati kami
supaya hubungan suci
antara aku dan dia terjalin
kerana-MU Ya ALLAH..
supaya ikatan suci itu terpelihara
daripada fitnah penduduk bumi
supaya sentiasa didoakan
oleh penduduk langit..
Ya ALLAH…
itulah impian cintaku
impian cinta untuk dirinya
impian cinta untuk bersamanya
hanya untuk dia
walau aku tak tahu siapa dia
walau aku hanya menanti
penantian itu satu kesabaran
aku tabahkan diri
menanti sebuah takdir terindah
takdir pertemuan aku dan dia..
Amin…
by Nadia Sensei (iluvislam.my)

Friday, 6 October 2017

Popcorn Crunchy di UiTM Puncak Alam

Edit Posted by MissShyShy with No comments

hai korang.. memana student from UITM Puncak Alam, mehla rasa popcorn ni... sedap tau! 
sambil-sambil layan running man ke, korea ke.. boleh kunyah-kunyah popcorn.. syok habis !
sambil study pun best.. lagi masuk ilmu korang belajar tu.. huhuhu...
mana nak cari? don't worry. amira and the geng dah official jadi agent for this popcorn (precious premium flavoured popcorn)..
boleh whatsapp je nombor ni 014-8087711 - amira.. tak pun, akak comel ni 019-2677411 - syai.
amira akan COD dalam uitm puncak alam dan kawasan sekitar puncak alam je tau. 
nak tahu update terkini, jemput follow our insta and facebook.
actually this part from our assignment too. come support us okay ! 
https://www.facebook.com/PopCrunchybyMSM/
https://www.instagram.com/popcrunchy_bymsm/
https://www.facebook.com/popcrunchy
thanks guys ! jangan lupa follow tau.. 

Friday, 29 September 2017

Grabcar Uber UiTM Puncak Alam

Edit Posted by MissShyShy with No comments

hai ! kali ni, mira nak share for those dari uitm puncak alam yang nak keluar jenjalan, tapi takde transport. and plus malas nak download application uber, grabcar kat telefon. bolehlah gune uber dalaman uitm. 
ramai je students sendiri yang buat uber ni. sambil-sambil belajar, boleh tambah duit poket. janji kena ade kereta la...
๐Ÿš— GRAB CAR PALAM

Perkhidmatan Penghantaran ke stesen-stesen Public Transport.
๐Ÿก Base in UiTM Puncak Alam.

๐Ÿš—KLIA1/2-RM60/car, RM25/head

๐Ÿš—Subang airport- RM35/car, RM15/head

๐Ÿš—Klang Sentral-RM20/car, RM7/head

๐Ÿš—Stesen bas Shah Alam-RM30/car, RM9/head
 
P/s : per head min 2 org. Lain2 lokasi- Rm0.90/km 

๐Ÿ“žContact : 018-9766087 (FARITH). TQ


๐Ÿš™Assalamualaikum .adik2 Memerlukan perkhidmatan pengangkutan dan pemandu untuk ke destinasi yang anda ingin tuju? Yaaa, saya menyediakan perkhidmatan ini untuk wanita!๐Ÿš™

SEHALA DARI *UITM PUNCAK ALAM to :

๐Ÿ’ฎPuncak Alam 
• Tesco RM15
• Fasa 3/Econsave RM15
• KFC RM15
• Shah Alam 2 RM15

๐Ÿ’ฎSaujana Utama RM20

๐ŸšŒ Klang Central RM25

๐Ÿ’ฎSetia Alam
• Tesco/Giant RM25
• SCM RM28

๐Ÿ’ฎShah Alam
• UiTM RM33
• Plaza Alam Sentral/ PKNS/SACC RM35
• iCity RM33
• KTM Batu 3 RM35
• AEON Shah Alam RM35

๐Ÿ’ฎ Stesen KTM Sg. Buloh RM25

๐Ÿ’ฎSubang Airport RM39

๐Ÿ’ฎSunway Pyramid RM45

๐Ÿ‘—Max 4 orang setiap setiap destinasi/perjalanan
๐Ÿ’Khas buat wanita 
๐Ÿ’ destinasi lain boleh dibincangkan. Pastikan anda tempah awal.
๐Ÿ’ waktu operasi:  9 pg-11mlm


☎ WHATSAPP ONLY
๐Ÿ“ฒ016 2928435


Perkhidmatan 'Kereta Sapu' ๐Ÿš—๐Ÿ’จ

๐Ÿ’ŒMCD
RM5 sehala ➡
RM10 pergi balik⬅➡

๐Ÿ’ŒTesco/Econsave 
RM10 sehala ➡
RM18 pergi balik ⬅➡

๐Ÿ’ŒSaujana Utama
RM15 sehala ➡
RM23 pergi balik ⬅➡

๐Ÿ’ŒSetia City Mall
RM25 sehala ➡
RM50 pergi balik ⬅➡

๐Ÿ’ŒAeon Shah Alam
RM30 sehala ➡
RM60 pergi balik ⬅➡


๐Ÿ’terhad kepada 3-4 org sahaja satu perjalanan utk keselesaan bersama. ๐Ÿ‘ฏ๐Ÿ‘ฏ
๐Ÿ’Last-minute-deal bergantung atas budi bicara driver.

๐Ÿ“ฑ 0173766343 -Myra
๐Ÿ“ฑ 0127786763 - Tia


UiTM Puncak Alam?!! Apa?!!! ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ Susah nak keluar??!! ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑMalas betul nak tunggu bas!!! ๐ŸšŒ๐ŸšŒ๐ŸšŒ ๐Ÿ˜ท๐Ÿ˜ท๐Ÿ˜ทPanas! ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅTakda transport nak keluar?!! ๐Ÿš˜๐Ÿš˜๐Ÿš˜ Eh JANGAN risau akak ada boleh TOLONG! Meh sini pm tepi kita bisik bisik ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

SERVIS PENGHANTARAN UITM PALAM
Harga ikut sekali trip tau sayang ๐Ÿ˜˜

McD •RM6•
Tesco •RM10•
Econsave •RM10•
SCM •RM24•
KTM Sg Buloh •RM24•
Klang Sentral •RM24•

JUMAAT SPECIAL!!!
Trip to Shah Alam ONLY ๐Ÿ˜
p/s: harga kita bisik bisik kt pm ๐Ÿ˜œ

๐Ÿ“ฉ 0176613175 ๐Ÿ“ฑ0176613175 ☎ 0176613175๐Ÿ“ฑ (TIYA) (TIYA) (TIYA)

MAXIMUM: 4orang je ๐Ÿ‘ฏ๐Ÿ‘ฏ

Murah kan?!! Ya ampun murah gilerrrrrrr ๐Ÿ˜œ

#girlsONLY #palamforlife #pmtepi #ehjgnmalu #akakfriendly #wsjeee
#selalufree


๐Ÿ’ŽDiamond Car Service / Kereta Sapu 

From PALAM; { MAX 6 ORANG }
๐Ÿ˜Š Setia City Mall/SCM ๐Ÿš˜RM 30
๐Ÿ˜Š Tesco Puncak Alam ๐Ÿš˜RM 10
๐Ÿ˜Š Econsave Alam Jaya ๐Ÿš˜RM 12
๐Ÿ˜Š Klang Sentral ๐Ÿ‘‰RM 30
๐Ÿ˜Š KTM Sg.Buloh ๐Ÿ‘‰RM 30
๐Ÿ˜Š KLIA2 ๐Ÿ‘‰RM 70
๐Ÿ˜Š KLIA ๐Ÿ‘‰RM 75
๐Ÿ˜Š TBS ๐Ÿ‘‰RM 60
๐Ÿ˜Š Subang Airport ๐Ÿ‘‰RM 50

๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™๐Ÿš™
๐Ÿ’จ Other destinations boleh bincang 
๐Ÿ’จ Whatsapp +60197635750 (Intan) 
๐Ÿ’จ Inform your details as early as you can. 
-nickname,location,date&time,brp orang•


๐Ÿ‘ฏ๐Ÿ‘ฏCab Service for Girls!

Nak keluar tapi takde transport? Nak tunggu bas tapi kejar masa? Takut nak naik taxi? 

Cab service available for UiTM Puncak Alam! Girl driver for girl passengers ๐Ÿค— Charges as stated below: 

To FSPU/FSSR from anywhere else in UiTM - RM1 (per person)
From UiTM to nearby neighborhoods (Fasa 1/2/3, Shah Alam 2, Tesco) - RM5-8 (per trip)
From UiTM to SCM/Klang Sentral/SetiaAlam - RM16 (per trip) 
From UiTM to KTM Sg Buloh - RM28 (per trip)
From UiTM to Shah Alam - RM35 (per trip) 

Any other locations, boleh request through PM @ +60122455426 (Yong) 



HAI HAI HALUUUUU
ASSALAMUALAIKUM..

✨๐Ÿ’ซ TRANSPORTER RATE ๐Ÿ’ซ✨

Max 4 orang sahaja.

1) Sekitar UiTM - RM1/person
2) Alam Bina - RM1.50/person
3) MCD - RM5/car                     
4) Tesco Puncak Alam - RM7/car 
5) Fasa 2,3 - Rm9/car  
                                                        6) Saujana Utama - RM15/car                                                           
7) Klang Sentral - RM20/car
8) SCM - RM25/car
9) Subang Airport - RM30/car
10) KTM Batu Tiga - RM32/car
11) Lain lain tempat boleh diusahakan.

๐Ÿ“ฒ Sebarang tempahan harus dilakukan paling kurang 2 jam sebelum. 
⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇
AMI - 0195211884



๐Ÿš—๐Ÿš• SERVIS TRANSPORT ๐Ÿš—๐Ÿš•

Anda ingin keluar berjalan? Penat menunggu bas yang tak kunjung tiba? Teksi mahal? 

Kini anda boleh menggunakan servis penghantaran yg saya sediakan dari UITM PUNCAK ALAM!! 

Kos seperti berikut:

✈ KLIA 1/KLIA 2  - RM 70
✈ Airport subang - RM 40
๐Ÿข Setia city mall - RM25
๐ŸšŒ Klang sentral - RM25
๐Ÿš„ KTM Sungai Buloh - RM30
๐Ÿš„ KTM Rawang - RM 35
๐Ÿš„ KTM Shah Alam - RM 40
๐Ÿข Econsave/ Tesco puncak alam - RM10

๐Ÿ’ฎharga per trip not per head (max 4 penumpang)
๐Ÿ’ฎharga termasuk bayaran tol (sekiranya ada)
๐Ÿ’ฎharga adalah harga SEHALA sahaja
๐Ÿ’ฎdiskaun utk perjalanan pergi & balik
๐Ÿ’ฎpenghantaran berdasarkan kekosongan!!
๐Ÿ’ฎpengambilan dr kolej kediaman
๐Ÿ’ฎterdapat caj menunggu jika ada permintaan dr penumpang bg trip pergi balik

Sebarang pertanyaan utk tempat selain yg disenaraikan, boleh dirunding.

Hubungi segera utk tempahan! 

๐Ÿ“ฒ 0172858804 (Syaf)


Assalamualaikum & salam sejahtera,
TRANS—ABG ENSOM  ๐Ÿ˜Š

Operation:-
Weekdays [ 8pm - 11pm ]
Weekends & Public holiday
[ 8am - 11pm ]

SEHALA Dari UITM PUNCAK ALAM ke:-

-Stesen KTM Sg. Buloh @ RM15/CAR
๐Ÿš‰๐Ÿš‡๐Ÿš‰๐Ÿš‡๐Ÿš‰๐Ÿš‡

-Subang Airport @ RM25/CAR
✈✈

-Icity Shah Alam @ RM30/CAR
๐ŸŒ‰☃๐Ÿ‚๐Ÿฐ๐ŸŽค๐ŸŽ‡

-Sunway Lagoon @ RM30/CAR
๐ŸŒŠ๐ŸŽก๐ŸŽข๐ŸŽ ⛲

-TBS @ RM40/CAR
๐ŸšŒ๐Ÿš‡๐Ÿš„

-KLCC @ RM40/CAR
๐Ÿ’๐Ÿ‘›๐Ÿ’„๐Ÿ‘ ๐Ÿซ๐Ÿญ

-GM Klang @ RM40/CAR
๐Ÿข๐Ÿ‘œ๐Ÿ‘ก๐Ÿ‘—๐Ÿ‘’๐ŸŒ‚

-KLIA1/2 @ RM60/CAR
✈✈

-LAIN-LAIN as per request
๐Ÿช๐Ÿจ๐Ÿ“š๐ŸŸ⚽๐Ÿ’ฐ

❗Setiap destinasi MAX 4 org... 

๐Ÿ“žCALL/WHATSAPP/SMS
013 3571671 - ABG ENSOM ☺

✅Pemandu berlesen
✅Kereta baru
✅Kereta Aircond & Selesa
✅Pemanduan berhemah
✅Boleh request ada copilot pmpn if tkt sorg2 dlm kete...

๐Ÿ“žCALL/WHATSAPP/SMS

013 3571671 - ABG ENSOM ๐Ÿ˜Š

✅Tertakluk kepada sebarang perubahan
✅Timing๐Ÿ•’ & lokasi lain boleh dirunding

TEMPAH AWAL UNTUK ELAK PENUH
๐Ÿ“žCALL/WHATSAPP/SMS
013 3571671 - ABG ENSOM๐Ÿ˜Š☺

Terima kasih ikhlas dari Abg Ensom... ๐Ÿ˜Š


๐Ÿš—Assalamualaikum & salam sejahtera. Need driver to your desired destination? 
Here are the services provided special for you GIRLS!!๐Ÿš—

ONE WAY from UITM PUNCAK ALAM to :

๐ŸขAround UiTM Puncak Alam 
• any faculties 
RM1 per head
• Alam Bina
RM3 per head

๐ŸŸMCD RM5

๐Ÿ‘’Puncak Alam 
• Tesco RM12
• Fasa 3/Econsave RM13
• KFC RM13
• Shah Alam 2 RM15

๐Ÿ‘‘ Saujana Utama RM18

๐ŸšŒ Klang Central RM25

๐ŸŽชSetia Alam
• Tesco/Giant RM25
• SCM RM28

๐ŸŽ€ Shah Alam
• UiTM RM33
• Plaza Alam Sentral/PKNS/SACC RM35
• iCity RM33
• KTM Batu 3 RM35
• AEON Shah Alam RM33

๐Ÿ’ŽStesen KTM Sg. Buloh RM25

๐Ÿ’ŽSubang Airport RM39

๐ŸŽขSunway Pyramid RM45

๐Ÿ’Max 4 people per destination/ride
๐Ÿ’Strictly for GIRLS ONLY 
๐Ÿ’Subject to any changes
๐Ÿ’Other destination can be discussed before ride
๐Ÿ’Please make early booking before its full
๐Ÿ’ Operation hours:
>Weekdays | 8am - 11pm 
>Weekends & Public holiday | 8am - 11pm 
* depends on availability

๐Ÿ“ฅDo not hesitate to contact us for any information and details

๐Ÿ“ž WHATSAPP ONLY : 011 2731 7573


Assalamualaikum and welcome back students.

You need a taxi/cab/kereta sapu around uitm puncak alam?
Hesitate no more,call or ws me at 01126245649.anytime anywhere.

Price is very cheap.basic rate is as follow

๐Ÿ’ Palam-klang sentral    RM20
๐Ÿ’Palam-SCM                  RM20
๐Ÿ’Palam-Ktm batu tiga   RM25
๐Ÿ’Palam-Shah Alam        RM25
๐Ÿ’Palam-Sg Buloh           RM35
๐Ÿ’Palam-Klia                    RM70

Nak pergi tempat2 lain pun boleh,everything is negotiable.State your destination and I will give you an affordable price.

I drive nissan sentra 1.6,very comfortable,kalau tidur boleh sampai berdengkur.๐Ÿ˜‚

Just give me a call or ws at 01126245649.


Thats all. so, pilihlah mana yang berkenan di hati. call and tanya diorang bebaik tau ! deal kasi jadi punya... 

Saturday, 8 July 2017

Final Exam

Edit Posted by MissShyShy with No comments




hai uollss.. tak syok langsung naik-naik dari raya je terus final. nak enjoy raya pun teragak-agak.. if korang student degree dari UiTM, mesti korang pun tengah hadap exam final kan.. bertabahlah nak.. huhuhu..

ni kira first time mira experience final exam di uitm puncak alam. sebelum ni diploma di uitm pahang. dahlar course ni agak mencabar.. mira pun tak tahu lah nak cakap apa, memang redha habis! daripada elok-elok ambik diploma business, tetiber tukar bidang ke "health administration". ha, ambik! term-term medical semua kena belajar. everything alat dalam hospital, surgery, patient, doctor.. semua kena belajar.. how come. dahlah takde basic science, waktu sekolah dulu ambik akaun. memang knowledge pasal science low gila, plus pulak tak minat. memang tak tahu nak cakap apa.

rasa nak menangis, meraung pun ada. tapi apakan daya.. demi ayah~

nak-nak final ni pulak, dengar classmate bagitahu yang course ni ramai student quit. memang kena akui la, memang susah beb. dahlar otak sis ni agak slow dengan term-term medical.bila dengar macam tu, lagi la melemahkan semangat sis. classmate kila, diana pun dah ada aura bunyi nak quit. hmmm.. harap niat diorang tu terbantut ! kekeke  #taknaksupportmember

apapun, Alhamdulillah, ada classmate macam diorang.. diana, mija, syai, wawa, shira, iman, mira, ikin, kak emma, izyan, atiqah, kila, mizan n zikry.. harap mampu lah bawak sampai habis sem. 

doakan mira guys boleh jawab final ni. insyaAllah last paper 21/7. lepas tu, kita enjoy !! huhuhu~ nak ajak keluar, roger-roger okay. area KT on !




Thursday, 15 June 2017

week 14, killer week.

Edit Posted by MissShyShy with No comments




commonly student especially student uitm, dah nak jejak minggu ke-14 je, semua dah macam mayat hidup. muka tak payah cakap, barai habis. tidur tak tidur je. dapat tidur 1 jam pun dah kira alhamdulillah dapat tidur.

minggu nilah mana assignment yang belum submit kena submit, berebut semua subjek nak buat presentation. time tu jugak test berderet-deret. memang tak tidur lah jawabnye minggu ni. killer punya week. waktu nilah semua student nak kena histeria, jadi zombi.

week 14 adalah week last before study week untuk final. and unlucky, sem ni study week merupakan minggu raya. gosh. but still mira nak raya.. huhuhu..

bukan setakat minggu 14 je killer week, but for us... naik je cuti gawai seminggu. adalah minggu yang memang killer punya. submit assignment, presentation, test.... berderet-deret. sampaikan ada hari yang memang tak tidur langsung prepare semua benda ni. 

student memang tak boleh nak lari daripada semua ni. whatever it is, memang kena lalui jugak. seriously, rasa macam tak sanggup nak hadapi minggu depan. uwaaaaaaaaaaaa..

next week, week 14. and boleh katakan hari-hari ada test. dari hari isnin sampailah hari khamis. tak tahulah macam mana nak hadapi tu. hmmm. pray for me and wish the best for me. 

selamat menempuh week 14 guys, special for uitm student (degree). 

and selamat menjalani ibadah puasa. ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Tuesday, 10 January 2017

Kenapa Harus Terburu-buru Berkahwin

Edit Posted by MissShyShy with 2 comments

“Sudah ade kekasih ke belum?”
“Kenapa masih takde pakwe/makwe?”
“Masih takde yang berkenan ke?”
“Memang jenis suka bersendirian ae?”
Kita diserang bertubi-tubi dengan pelbagai aneka soalan yang mencengkam jiwa.
Tidak boleh berhelah, tidak boleh mencari alasan. Tengok kiri dan tengok kanan, semuanya sama sahaja.
Banyak sudah teman-teman bergandingan, berjalan seiringan, makan sekali, study sama-sama, keluar bersama dan berbual mesra.
Luluh juga pertahanan hati, suasana disekeliling kita memaksa kita untuk hidup seperti mereka.
Kita tidak mahu dicap kolot, jual mahal dan suka mengasingkan diri. 
Pupus kemulian diri, menjaga kehormatan adalah sangat berat hampir separuh mati.
Hidup terasing dari suasana masyarakat yang merayu setiap hari. Memadu kasih, menyapa sayang akhirnya bukanlah sesuatu yang istimewa.
Tidak istimewa kerana tiada masa menunggu yang panjang. Tidak pula menarik hati kerana boleh bertukar ganti sesuai dengan selera.
Mudah sekali menjalinkan hubungan dan mudah sekali memutuskan hubungan. Mencintai  dan dicintai menjadi tidak asyik lagi.
Masa muda dilihat serba sempurna sekadar memuaskan mata, mamanjakan hasrat jiwa dan mengabaikan larangan Allah.
Kenapa Harus Terburu – Buru Berkahwin?
 
Apa yang membuat kita berasa harus menyemai cinta di usia belia?
Apa yang membuat kita perlu berlatih, mengolah hati dan mengolah perasaan untuk sesuatu yang bernama “cinta yang terlarang?”
Apa yang membuatkan kita bersusah payah menyesakkan fikiran dan jiwa untuk sesuatu yang hanya menghasilkan pundi-pundi dosa?
Apakah bila cinta tidak menghampiri, ia tidak akan datang selamanya?
Apakah kalau kita tidak merasakan sekarang, kita akan menjadi makhluk paling aneh didunia?
sama sekali tidak.
Kenapa Harus Terburu – Buru? Masa muda adalah masa produktif.
Masa muda adalah masa untuk mengumpulkan bekal untuk hidup yang semakin mendatang. Inilah masa untuk memberi erti kepada dunia yang kita huni.
Inilah masa untuk mengasah kemampuan, mengumpulkan kemahuan dan berharap adanya perubahan yang besar dalam hidup kita.
..

Cinta ditolak. Adakah ini memalukan?

Edit Posted by MissShyShy with No comments




“Saudari, maafkan saya. Saya tidak dapat menerima cinta saudari. Cukuplah sampai disini. Semoga Allah mengampuni saya jika saya bersalah. Saya tahu niat saudari baik, tetapi saya bukanlah orang yang tepat.”
Tulisan ini mungkin pernah kita terima melalui SMS yang masuk ke inbox telefon kita. Tentu remuk rendam hati dan perasaan kita.
Cinta kita ditolak! Malu..!
Dunia seolah-olah berakhir. Suasana hati berubah mendadak dan menjadi binggung tidak tahu harus berbuat apa.
Sesiapapun mungkin akan kecewa apabila keinginan dan cita-citanya tidak tercapai. Perasaan kecewa adalah sebahagian dari gharizatul baqa‘ (naluri mempertahankan diri) yang Allah ciptakan pada manusia.
Dengannya, manusia adalah bukan robot, mereka mempunyai pelbagai emosi. Dapat gembira tetapi boleh juga untuk merasa kecewa.
Manusia memang tidak suka dengan penolakan. Mereka ingin semua keinginannya selalu dipenuhi. Padahal ditolak adalah salah satu daripada kehidupan kita.
Hidup ini adakalanya tidak boleh memilih.
Benar, cuba kita perhatikan, kita lahir ke dunia ini tanpa ada pilihan: sebagai lelaki atau perempuan, berkulit gelap atau cerah, berbeza suku bangsa.
Rezeki dan jodoh juga adalah sesuatu yang diluar pilihan kita
Man propose, God dispose  – Kita hanya mampu berusaha dan berikhtiar, tetapi Allah jua yang menentukan segalanya. Ya, yang penting kita sudah IKHTIAR!
.

Ditolak Bukan Suatu Aib

Pastinya perasaan Malu, kesal dan kecewa menjadi satu.
Tetapi itulah bentuk perjuangan menuju pernikahan. Kita sememangnya tidak tahu apakah sang pujaan menerima atau menolak kita, kecuali setelah kita memberi tahu hasrat hati kita kepadanya.
Apabila cinta ditolak tidak usah malu.
Bukan cuma kita sahaja yang pernah ditolak. Ramai lagi orang lain yang senasib dengan kita.
Jika seorang wanita melamar lelaki, dia tidak seharusnya rasa ‘terhegeh-hegeh’ atau tidak laku.
Wanita yang dikatakan tidak laku dan terhegeh-hegeh sebenarnya adalah mereka yang mendedahkan aurat, berkelakuan tidak senonoh dan bergaul bebas  
Jika diterima, alhamdulillah dan jika ditolak sekalipun tidak mengapa. Allah tetap menilai percubaan itu sebagai amal soleh kerana mereka sudah melakukan sesuatu yang halal dan harus di sisi Islam.
Bukankah apa yang kita lakukan itu adalah sesuatu yang benar dan baik menurut agama? Jadi mengapa mesti malu?
Berjaya atau tidak, bukan soalnya kerana Allah menilai usaha berkenaan. Jangan sesekali berasa diri direndahkan :)
.

Positiflah!

Marah-marah kerana ditolak?
Mendoakan keburukan kepada lelaki/wanita yang menolak kita?
Itu bukanlah sikap seorang muslim yang baik. 
Tidak ada yang dapat melarang seseorang untuk jatuh cinta mahupun menolak cinta.
Sebagaimana kita mempunyai hak untuk mencintai dan melamar orang, maka ada juga hak yang diberikan agama pada orang lain untuk menolak pinangan kita.
Bahkan dalam kehidupan rumah tangga pun seorang suami dan isteri diberikan hak oleh Allah (SWT) untuk membatalkan sebuah ikatan perkahwinan.
Mengapa Allah SWT memberikan hak menolak cinta kepada kita? Dan dalam perkahwinan ada “penceraian”? 
Jawapannya adalah mungkin manusia yang pernah jatuh cinta atau setelah membina rumah tangga, ternyata tidak memperoleh kebahagiaan (al-hanaah) dari pasangannya, maka tiada gunanya untuk kita mempertahankan sebuah hubungan apabila kebahagiaan dan ketenteraman tak dapat diraih. Wallahuaklam bi ash sawab
Berfikir positiflah apabila cinta atau hasrat hati kita itu tidak berbalas.
Belum tentu kita memperoleh kebahagiaan apabila hidup bersamanya. Apa yang kita pandang baik pada mata kasar, belum tentu akan memberikan kebaikan pada kemudian hari.
Allah maha pengatur, pasti akan mempertemukan kita dengan orang yang memberikan kebahagiaan seperti yang kita angankan. Bahkan mungkin lebih dari yang kita harapkan.
Be positive thinking. Tiada sebab untuk bersedih.
Pengalaman Ditolak.
Perasaan ditolak secara normalnya itu memang pedih, sakit dan perit. Rasa macam nak bunuh si dia pun ada. Kita korbankan ego, perasaan malu yang tinggi semata-mata untuk meluahkan isi hati. Tetapi si dia tolak bahkan tidak memberi sebarang respon.
La Tahzan. Ya, Usah bersedih. Perasaan kecewa itu mungkin ada, tetapi itu hanya sementara. Kita telah luahkan apa yang tersirat di dalam hati kita yang menjadi bebanan buat kita selama ini. Bebanan menyimpan perasaan yang tidak tahu hala tuju, kata akhir. 
Usai sahaja kita luahkan, walaupun ditolak. Kita akan rasa bebanan di dalam hati kita seolah-olah berunsur hilang. Lega, ya. Perasaan lega walaupun cinta kita sudah ditolak. 
Mungkin si dia bukanlah yang terbaik untuk kita. Muhasabah diri. Be positive!
Apa yang penting, berdoalah semoga kita dan si dia tidak akan ketemu hingga akhir hayat. (hehehe). 
_unknown_