Ayam Kerutuk Umi

 


Gaul dalam mangkuk
  • 2 senduk besar kisaran bawang merah, bawang putih (4 bawang besar, separuh labu bawang putih)
  • Cili boh 2 1/2 sudu besar 
  • Kerisik satu sudu besar penuh
  • Rempah Dayang Suri 2 sudu
  • Halia 1 inci (tumbuk)
  • Garam (hujung sudu)
  1. Tuang minyak dalam kuali anggaran 2/3 sudu. Tuang bahan yang di dalam mangkuk. Tumis. 
  2. Masukkan asam jawa 3/4 sudu besar. (banyak baru sedap)
  3. Nissan 3/4 bulat yang nipis (kalau yang tebal 1/4 je)
  4. Tunggu naik minyak.
  5. Masukkan air 1/2 cawan. 
  6. Masukkan ayam seekor.
  7. Jangan masak terlalu lama, risau ayam hancur.
  8. Masukkan santan (RM3-RM5). 
  9. Kemudian perlahankan api. biarkan lama sampai kuah jadi elok. (anggaran setengah jam)
  10. Akhir sekali masukkan garam satu sudu kfc. 
  11. Rasa dan ejas mengikut kehendak. 

No comments:

Post a Comment