AYAM UNGKEP (MASAKAN JAWA)




Bahan-Bahan..
  • Ayam mentah (cuci bersih-bersih)
  • Serai 2 batang ketuk
  • Asam keping (1 keping)
  • Garam / Gula
Bahan Blend
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • Cili padi 10 biji (boleh kurangkan jika tak makan pedas)
  • Halia 1/2 inci
  • Kunyit hidup 1 inci
  • 1-2 sudu kecil jintan manis
  • 1-2 sudu kecil jintan putih
  • 1-2 sudu kecil ketumbar
Cara-cara:
  1. Tumiskan bahan blend dan serai sampai naik bau dan tukar warna.. 
  2. Masukkan ayam dan gaul sebati.
  3. Masuk air dan asam keping.. 
  4. Perasakan garam gula secukup rasa.
  5. Tutup kuali dan biarkan masak sehingga kuah agak pekat dan ayam empuk.
  6. Sedia untuk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment