KEK BATIK MELTING

Image may contain: dessert and food



Bahan² kek batik


600g bskt marie (patah2kan)
200g butter
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan air masak / air susu segar (prefer perisa coklat)
2 biji telur
Esen vanila

Bahan2 topping@ganache

100g milk compound
100g dark compound
(sis guna beryls)
200ml whipping cream
1 sdb butter
1 sudu besar golden syrup (optional)
1sdk hazelnut oil (tips nak bagi choc sedap mcm cadbury kalau tak ada abaikan ye)

✅Double boil semua bahan topping atau nak senang masukkan dalam microwave. Ketepikan. Biarkan sejuk sekejap.

1. Masak butter sampai cair, masak kek batik guna api kecik je ek. kemudian terus masukkan susu pekat. Kacau rata.
2. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat2 takut berketul.
3. Next masukkan telur, kacau dahulu bagi rata dan baru masukkan air. Kacau sebati biar semua sekata.
4. Last skali masukkan biskut. Kacau rata bagi semua biskut bersalut coklat. Ok boleh tutup api.
5. Terus masukkan smua ke dalam loyang saiz 10inci (alas plastik bagi biskut tak melekat dan senang tarik keluar) dan tekan2 padat.
6. Tuang choc ganache melting dan simpan chiller selama 4jam atau lebih sebelum di potong.
7. Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi kek lembut sebelum senang untuk dipotong.

***Tips nak bagi potongan cantik. Pisau yang nak guna utk potong kek batik hendaklah dicelup air panas atau lap dengan tisu setiap kali nak potong. Barulah potongan cantik dan kemas. Tak comot. Nak makan pon sedap je 😋

No comments:

Post a Comment