KEK COKLAT MOIST


Image result for kek coklat moist




Bahan blender

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
2 biji telur
1 sk Esen vanilla

Bahan atas semua masuk dalam blender, blender hingga kembang. Then keluarkan masukkan dalam bekas.

Bahan Ayak
*1 1/2 cawan tepung gandum
*1 cawan serbuk koko
*1 sk baking powder
*1 sk soda bikarbonat

Ayak semua bahan bertanda *.

  1. Masukkan bahan ayak sikit-sikit dalam bahan yang di blend tadi. Nak blend boleh, nak kacau rata pun boleh, gaul hingga sebati dan tidak berketul.
  2. sapukan butter di dalam bekas acuan. Kukus 45 minit. Kalau belum cukup masak, boleh tambah masa lagi.

Ganache (masak atas dapur guna api kecik ye)

  1. Bahan agak-agak jek. Cairkan butter 1/2 buku, masukkan serbuk koko 3 sudu, masukkan susu cair, masukkan susu pekat manis. Kacau hingga agak pekat. Tunggu suam. Lepas suam ganache akan lebih pekat @ kental.
  2. Lepas kek masak, boleh terus curah ganache.
  3. Ganache tu jangan manis2 sangat. Sedang2 jek. Rasa lemak2 koko. Then nak tuang atas kek tu, boleh cucuk-cucuk sikit kek guna chopsticks, kasi ganache meresap masuk dalam kek. Bertambah moist.😍 Selamat mencuba🥰

No comments:

Post a Comment