Bahan-bahan Nasi Tomato
- 1 1/2 cawan beras basmathi
- 1 1/2 cawan air (sukatan sama dengan nasi jika gunakan beras basmathi)
- 2 sudu minyak sapi
- 2 sudu minyak masak
- 2 helai daun pandan
- 1 batang serai
- 1/2 cawan susu cair
- 3 sudu besar tomato puri
- garam/gula secukup rasa
- rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 2 tangkai cengkih)
- 4 biji bawang merah (potong halus)
- 3 ulas bawang putih (potong halus)
- 1 inci halia (potong halus)
- Rendam beras basmathi sekurang-kurangnya setengah jam terlebih dahulu. kemudian cuci dan toskan.
- Masukkan minyak sapi, dan minyak masak.
- Tumiskan rempah 4 sekawan. kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang.
- Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
- Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
- Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato puri, simpulan daun pandan, serai, gula dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali pindahkan semua bahan dalam periuk ke rice cooker dan masak seperti biasa.
- 1/2 ekor ayam (goreng bersama garam dan kunyit terlebih dahulu)
- 1/2 biji bawang holland
- 2 sudu makan sos cili
- minyak masak secukupnya
- 1 batang serai (diketuk)
- 1/2 biji tomato (potong 2)
- 4 sudu cili boh (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 labu bawang besar (kisar)
- 1 kulit kayu manis, 3 biji buah pelaga, 3 bunga lawang (optional)
- garam/gula secukup rasa
- Masukkan minyak dan tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili, dan serai, kemudian perasakan dengan garam dan gula.
- Kemudian masukkan ayam yang sudah digoreng. Kacau biar rata pada seluruh ayam.
- Masukkan tomato. Biar sekejap dan kacau sesekali.
- Siap!
Acar Timun
- Lobak merah
- bawang merah
- Timun
- Cili
- Gula & Cuka Secukupnya
- Basuhkan semua bahan bersih-bersih dan hiris semua bagi memanjang. Ada yang suka nipis ke tebal, ikut citarasa sendiri. Nak bentuk dadu pun boleh.
- Kemudian perasakan dengan gula dan sedikit cuka dan air.
- Kacau sehingga kesemua bahan sebati dan siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment