Nasi Tomato Simple tapi Sedap

 



Bahan-bahan Nasi Tomato

  • 1 1/2 cawan beras basmathi
  • 1 1/2 cawan air (sukatan sama dengan nasi jika gunakan beras basmathi)
  • 2 sudu minyak sapi
  • 2 sudu minyak masak
  • 2 helai daun pandan
  • 1 batang serai
  • 1/2 cawan susu cair
  • 3 sudu besar tomato puri
  • garam/gula secukup rasa
  • rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 2 tangkai cengkih)
  • 4 biji bawang merah (potong halus)
  • 3 ulas bawang putih (potong halus)
  • 1 inci halia (potong halus)
  1. Rendam beras basmathi sekurang-kurangnya setengah jam terlebih dahulu. kemudian cuci dan toskan. 
  2. Masukkan minyak sapi, dan minyak masak.
  3. Tumiskan rempah 4 sekawan. kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang.
  4. Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
  5. Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
  6. Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato puri, simpulan daun pandan, serai, gula dan garam secukup rasa.
  7. Akhir sekali pindahkan semua bahan dalam periuk ke rice cooker dan masak seperti biasa.

Ayam Masak Merah

  • 1/2 ekor ayam (goreng bersama garam dan kunyit terlebih dahulu)
  • 1/2 biji bawang holland
  • 2 sudu makan sos cili
  • minyak masak secukupnya
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1/2 biji tomato (potong 2)
  • 4 sudu cili boh (kisar)
  • 1/2 inci halia (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 1 kulit kayu manis, 3 biji buah pelaga, 3 bunga lawang (optional)
  • garam/gula secukup rasa
  1. Masukkan minyak dan tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau. 
  2. Masukkan bahan kisar sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos cili, dan serai, kemudian perasakan dengan garam dan gula.
  4. Kemudian masukkan ayam yang sudah digoreng. Kacau biar rata pada seluruh ayam. 
  5. Masukkan tomato.  Biar sekejap dan kacau sesekali.
  6. Siap! 

Acar Timun
  • Lobak merah
  • bawang merah
  • Timun
  • Cili
  • Gula & Cuka Secukupnya
  1. Basuhkan semua bahan bersih-bersih dan hiris semua bagi memanjang. Ada yang suka nipis ke tebal, ikut citarasa sendiri. Nak bentuk dadu pun boleh.
  2. Kemudian perasakan dengan gula dan sedikit cuka dan air.
  3. Kacau sehingga kesemua bahan sebati dan siap untuk dihidang. 

No comments:

Post a Comment