bahan-bahan:
- ayam 5/6 ketul
- bawang besar 1 biji / bawang merah 4 biji (kisar)
- bawang putih 3 ulas (kisar)
- halia setenga inci (kisar)
- lengkuas (kisar)
- kunyit hidup (kisar)
- serai 2 batang (kisar)
- lada boh (4 sudu)
- minyak untuk menumis
- asam keping
- daun limau purut (5 helai)
- daun kunyit (cincang halus)
- santan pekat
- nissan
- garam/gula secukup rasa
- kerisik
- masukkan minyak, kemudian masukkan bahan kisar dan lada boh.
- kacau dan tunggu sehingga pecah minyak.
- masukkan ayam dan gaul rata.
- masukkan asam keping dan daun limat purut, kemudian gaul rata.
- masukkan santan pekat, garam,serbuk perasa dan nissan.
- biarkan dan kacau seketika.
- masukkan kerisik dan kacau sesekali.
- last apabila sudah selesai, masukkan daun kunyit yang dihiris halus.
No comments:
Post a Comment