TART TELUR
SHELL/ KULIT
- 500 gm Tepung Gandum
- 1 Sudu besar Tepung Jagung
- 500 gm Marjerin Pelangi
- 2 Sudu besar Gula Kastor
- 1 Biji Telur Gred A
INTI
- 4 biji Telur Gred A
- 1 Tin Susu Cair
- 1 Cawan Gula Kastor
- 1 Penutup Esen Vanilla
- 1 Sudu Kecil Pewarna Kuning
CARA-CARA
- Campurkan kesemua bahan-bahan shell/kulit ke dalam 1 bekas.
- Uli bahan-bahan tersebut sehingga menjadi doh (tidak lekat pada tangan). Jika adunan masih berketul dan tidak menjadi doh, tambahkan marjerin pelangi sehingga adunan menjadi doh yang cantik.
- Masukkan dan bentukkan ke dalam shell/acuan tart.
- Campurkan kesemua bahan-bahan inti ke dalam 1 bekas dan kacau sehingga sebati.
- Jika warna kuning belum kelihatan cantik, boleh tambahkan pewarna kuning sehingga warnanya menjadi kuning cantik.
- Tuangkan campuran tersebut ke dalam shell/ acuan tart yang sudah dibentukkan.
- Bakar dengan suhu 160C, selama 25-30 minit api atas bawah.
- Kemudian tambahkan dalam 7-10 minit, api bawah sahaja.
No comments:
Post a Comment