Tuesday, 23 July 2013

TeRawiH oh tEraWih~

Edit Posted by with No comments
tuk! tuk ! tuk ! assalamualaikum.... (^_^)

amira takder bende nak citer pun sebenarnya.. tapi tangan nie rase nak menaip plak.. alang-alang amira pergi terawih td... slpas smggu lbih jugak xpergi semayang terawih... almaklum jelah orang perempuan,, sampai masanya.. datang lah ma'zurah... alhamdulillah,, malam nie dapat jejak jugak masjid.. amira pergi masjid kt kampung jer... so,, amira nak kongsi lar sikit apa yang terjadi kt masjid...


actually amira pergi masjid dengan motor.. sorang-sorang jer.. berani kan?? hehe~ sebelum-sebelum nie jalan kaki jer.. even sorang pun,,, sebab amira pikir,, kan bulan pose,, maner ader hantu.. syaitan kan kena ikat.. tu yang berani sangat tuh.. lagipun biler balik,, ramai jer budak-budak n remaja-remaja lelaki balik laluan yang sama... takder lar takut sangat... tapi sekarang dah tak boleh dah,, zaman dah berubah ~ akhir-akhir nie dah takder para lelaki jalan ramai-ramai balik terawih... ntah pergi maner lar lelaki-lelaki tu.. mybe dah kawin or sambung belajar... semakin pupus dah lelaki kt kampung amira... alahai ~ tambahan lagi,, kat kampung amira ader lar lelaki yang tak berape nak elok... yang agak bahaya jugak. so,, nak selamat.... nek motor je senang.... apa-apa jadi,, kita pecut jerrrrr.... hehehe~ amira pernah dilabel sebagai muslimah rempit... boleh ker mak sedara amira,,, minah rempit ~ mokteh..mokteh.. sampai hati cakap mcm tu .. =( nak buat macam mana,, ayah dulu zaman muda,, racing jugak... aleh-aleh,, turun kat anak perempuan dye yang satu nie... anak lelaki tak sangat.. heheheeeee.. setakat,, 70,80 . standard lar tu.. kuing3...

macam biase lar kan.. biler sampai jer kt masjid,, of course lar cari tempat yg strategik kan. time tu dalam kepala amira, satu benda jer.. kipas !!! amira pilih tempat betul-betul bawah kipas.. hehe.. tak nak bagi berpeluh lar konon ! bajet sungguh.. padahal ade jer kawan amira kt belakang ajak duduk sebelah dia.. tapi amira cakap kt diorang amira nak duduk kt bawah kipas... saf depan..last-last dia join amira sekali... huhu.. amira duduk sebelah sorang makcik nie... amira tak tau nama dia aper.. tapi kat sejadah dia,, dia letak bunga     melur... boleh dikatakan banyak jugak lar dia letak.. amira tak tau aper tujuannye.. mybe nak bg wangi lar kut.. dsbbkan amira duduk sebelah makcik tu.. jadi,, biler amira sujud jer,, semerbak bau bunga dia.. nasib tak bersin jer kat situ... kalau tak,, memang meranalah nampak gayanya...

kat masjid tadi,, sambil tunggu solat isyak,, amira ader lar borak dengan kawan amira niee.. name dia, atira sofia.. kawan sekolah rendah amira merangkap budak sekampung... pada mulanya,, dia tengok jer muka amira.. naik confuse amira dibuatnya.. pastu terkeluar dari mulut dy satu soalan.. dia tanya amira,, amira pakai aper muka bersih jer,, takder jerawat pun... saper kater amira takder jerawat?? ader jer. tapi bila nak datang ma'zurah jela... bila dah datang tu,, dye surut dengan sendirinya. tapi jenis amira,, amira suka tekan2 jerawat tu.. hehe.. konon-konon nak bg masuk balik dalam kulit.. tak logik kan? kih3.. selepas tu,, sempat agi dia perli amira,, mesti sebab banyak mengaji kan... hampeh bebenor... actually amira memang tak pakai paper. amira nie jenis yang agak pemalas orangnya.. malas nak pakai benda-benda tuh.. amira nie dahlar jenis yang mandi lame,, kalu pakai bnde tuh semua,, mkin lame lar.. kan tak pasal-pasal kena berleter mandi lame..dahlar kena cop dah dengan family,, antara yang mandi lamer.. nak kater amira takder pencuci muka.. nampak sangat menipu kan? amira ader beli. tapi.. orang laen tahan 2 minggu,, amira tahan setahun pencuci muka tuh. korang paham-paham jelah.. lalala~ =D.ader lagi benda yang kiteorang borak,, tapi takkanlah nak share semua... cukuplah setakat tu..

amira kebiasaannya solat terawih,, amira buat 8 jer. hehe~ dulu-dulu pernah buat 20.. tapi sekarang dah tak buat... takut lar nak balik lewat... sunyi jer jalan kalau balik lewat.. masjid kat kampung amira,, solat terawih 8... agak-agak korang pukul brape abis?? cube teka?? jeng,,jeng,,jeng !! pukul 9.30 ! laju kan?? haha.... imam ni bagus.. dia fikirkan orang tua.. sebab tu dia solat cepat.. dia bace surah pendek-pendek jerk... dan majoriti dia bace surah al-ikhlas.. dari dulu-dulu ag... nak buat mcam mana.. solat ajelah.. janji solat berjemaah.. banyak kelebihan orang yang solat berjemaah nie..

ok lah,, amira stop sini jelah untuk kali nie.. amira ucapkan selamat menjalani ibadah puasa dan jangan lupa solat terawih ~! bagi yang ma'zurah.. banyakkan berzikir neh.. daaaa.. tata titi tutu.. assalamualaikum..

0 comments:

Post a Comment