Tuesday, 13 August 2013

MenYamBut SyAwaL tAnPa MeniNgGaLkaN pEriBAdi rAbBaNi..

Edit Posted by MissShyShy with No comments
Assalamualaikum dan amira ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri... amira mohon beribu-ribu keampunan dr korang jika terdapat penulisan amira yang telah buat korang terasa atau tidak memuaskan hati korang semua... amira hanyalah insan biasa yang tidak lari dari melakukan kesilapan dan tidak dapat penuhi semua hati... amira mohon maaf dari hujung rambut hingga ke hujung kaki... Berakhir sudah bulan pesta ibadah bagi orang-orang beriman.
Kata sesetengah orang, puasa dah sebulan, raya mestilah sebulan juga.
Betulkah begitu?
Sebetulnya, raya Eidulfitri hanya sehari saja iaitu pada 1 Syawal. Selebihnya hari-hari dalam Syawal tidaklah dikira sebagai hari perayaan yang diiktiraf di dalam hadis Rasul s.a.w. Tinggal lagi, adat kita orang-orang Melayu yang biasa meneruskan ziarah dan berkunjung ke rumah saudara-mara di hari-hari dalam Syawal. Maka, seakan-akan ada yang beranggapan raya adalah sebulan juga.
Adat yang baik ini tidak ada masalah untuk diteruskan selama mana tidak dilakukan apa-apa yang bercanggahan dengan syariat Islam. Tinggal lagi, ia tetap adalah bukan perayaan di dalam Islam.

Memelihara Peribadi Rabbani Di Syawal
Berkunjung, berziarah dan memberikan hadiah di Syawal ini adalah suatu amalan yang baik. Namun, amalan ini akan bertukar menjadi tidak baik bila dicemari dengan dosa dan maksiat.
Sebab itu, Eidulfitri dan Syawal ini hendaklah disambut tanpa ditanggalkan peribadi Rabbani, peribadi yang takutkan Allah dan merasakan Allah sedang melihat tindakannya.
Janganlah kita cemarkan Eidulfitri dan Syawal yang mulia ini dengan mencari kemurkaan Allah.
Kita telah berusaha selama sebulan di dalam Ramadhan untuk mengejar keampunan dan rahmat Allah, maka apakah dengan mudah-mudah kita mahu mengundang murka-Nya pula setelah sehari beraya?
Tidak ada masalah untuk kita berhibur dan bergembira di Syawal ini, tetapi hendaklah dalam keadaan memelihara batas-batas suruhan dan larangan Allah.
Kita telah diciptakan oleh Allah, diberikan segala nikmat oleh Allah, maka kita adalah hamba-Nya. Mustahil untuk kita memilih waktu yang mahu untuk kita menjadi hamba-Nya. Kita adalah hamba Allah full time, tanpa musim, 24 jam sehari. Maka untuk itu, mari kita tetap menjadi hamba yang sejati, beribadah terus tanpa memilih bulan atau hari agar beroleh makna bahagia hakiki di sisi Ilahi nanti.
Oleh itu, hendaklah diberi perhatian perkara-perkara berikut agar kita tidak terlanjur melanggar syariat Allah 

1) Jaga waktu solat. Di kesibukan bersama saudara mara dan menghadiri jamuan makan, jangan abaikan tuntutan solat fardhu.
2) Berpakaian menutup aurat dengan baik bagi wanita. Elakkan berpakaian ketat atau terlalu nipis sehingga menampakkan bentuk tubuh.
3) Perayaan bukan tanda kita bebas untuk melakukan apa saja termasuk berhubung dan bersentuhan sesuka hati dengan bukan mahram. Oleh itu, elakkan pergaulan bebas, membonceng motosikal, menaiki kenderaan dengan bukan mahram.
4) Menjaga kesihatan. Tidak ada masalah untuk makan minum dan menghadiri jamuan, tetapi berusahalah memberikan perhatian kepada keadaan kesihatan kita agar kita tidak diserang oleh penyakit-penyakit yang berbahaya seperti darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung. Usahakan sekiranya berkemampuan untuk melakukan exercise atau jogging di musim perayaan ini.
5) Jangan memberat-beratkan sahabat-sahabat atau saudara-mara kita yang mungkin tidak begitu berkemampuan untuk menyediakan hidangan atau memberi duit raya di bulan Syawal ini. Bawalah hadiah ke rumah mereka sekiranya kita pergi menziarahi mereka. Eidulfitri ini kita mahu eratkan silaturahim sesama insan, maka janganlah sampai mereka merasa terbeban pula dengan kedatangan kita.
Ada banyak lagi perkara lain yang mungkin tidak sempat disentuh di sini. Tetapi dengan sensitiviti iman serta mengetahui perkara yang dihalalkan dan diharamkan oleh Allah, maka kita sepatutnya tahu bagaimana memelihara diri kita di musim perayaan ini.

Agar Iman Tidak Terkorban, Agar Taqwa Terus Utuh Di Jiwa
Ramadhan yang kita lalui telah kita usaha bersungguh-sungguh di dalamnya untuk kita bina keimanan, bina rasa dekatnya jiwa kita dengan Allah, membersihkan diri kita dari segala dosa.
Maka, jangan dikorbankan segala usaha ini dengan sambutan perayaan yang penuh kemaksiatan.
Ramadhan adalah kilang yang membekalkan senjata dan kelengkapan kekuatan untuk 11 bulan yang akan datang.
Kalau di stesyen Syawal saja kita sudah kehilangan hampir separuh bekalan kita, bagaimana mungkin kita bisa bertahan dengan baik di bulan-bulan akan datang.
Justeru, Syawal ini biarlah kita sambut dalam keadaan ia menjadi ibadah di sisi Allah s.w.t.
Bersilaturahim, menceriakan mereka yang dalam kesusahan, ziarah-menziarahi, memberi hadiah dan buah tangan serta sebagainya lagi, biarlah semua itu menjadi sesuatu yang bernilai ibadah di sisi Allah.
Agar ia tak jadi rutin tahunan semata-mata, tetapi memberikan impak kekuatan kepada jiwa kita untuk terus istiqamah dalam mentaati Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.
Maka, diriwayatkan satu hadis Nabi s.a.w. yang telah mengingatkan kita akan salah satu stesyen langsung untuk membantu memelihara momentum ibadah kita di dalam Ramadhan iaitu puasa enam.
“Sesiapa yang berpuasa ramadhan, kemudian dia susulinya dengan enam hari dari Bulan Syawwal, maka ia bagaikan puasa sepanjang masa (tahun)” [Riwayat Muslim, Ahmad, Abu Daud, al-Tirmizi, Ibn Majah dll].
Puasa enam adalah salah satu penerusan yang baik setelah Ramadhan agar kita tidak terus melupakan apa yang telah kita lalui sepanjang Ramadhan. Sempatkanlah diri kita untuk melakukannya sekiranya kita tidak mempunyai apa-apa keuzuran.

Penutup : Kita Berhibur Dan Bersukaria Tetapi Dengan Menghormati Limitasinya
Kita berhak berhibur dan bersukaria di dalam Syawal ini, tetapi biarlah dalam keadaan kita menghormati limitasi yang telah Allah gariskan.
Dihadiahkan oleh Allah dengan Eidulfitri ini pun adalah suatu hadiah yang sudah dikira besar.
Hiburan dan kegembiraan sebenar bagi mukmin adalah ketika kita bertemu Allah s.w.t. nanti, di mana saat itu sang mukmin telah meredhai Allah sebagai Rabbnya dan Allah pun telah redha kepada hamba-Nya itu, lalu dimasukkannya ke dalam syurga.
Apakah kegembiraan yang lebih besar daripada itu?
Maka, di dunia ini, kita bekalkan diri kita dengan keimanan dan ketaqwaan, mempersiapkan jiwa kita dengan ketaatan dan ketundukan kepada-Nya supaya di akhirat nanti kita dianugerahkan oleh Allah s.w.t. dengan perayaan yang lebih indah, berkali ganda indahnya daripada apa yang sedang kita nikmati hari ini.
Itulah dia perayaan mukmin yang berjaya !
Berjaya kerana mentaati Tuhannya ketika di dunia.
Berjaya kerana bersungguh-sungguh melaksanakan tugasnya sebagai hamba Allah.
Berjaya kerana telah membekalkan dirinya sebaik-baik bekal iaitu taqwa.
Ketika itu, berhiburlah dan bersukarialah sesuka hati kita. Tidak ada halangan dan limitasi apa lagi.

akhir kalam,, selamat menyambut hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin.. dari amira sekeluarga !!

0 comments:

Post a Comment