Friday, 26 September 2014

Luahan Hati si Gadis

Edit Posted by MissShyShy with 2 comments

pandang kiri.. orang duk bersembang pasal pakwe.. pandang kanan... masing-masing tengah bergayut dengan pakwe masing-masing.. Allahu.. ujian apakah ini...duduk di sini... tersangatlah berat ujian mu Ya Allah... dikelilingi oleh insan-insan yang sudah mempunyai buah hati masing-masing.. hari-hari berhadapan dan melihat maksiat pasangan bercouple dating.. hari-hari menghadap masing-masing bergayut dengan buah hati... kuatkanlah Iman ku Ya Allah.. kekadang terdetik juga perasaan cemburu. tapi cepat-cepat ku tepis perasaan ni.. jauhkan lah aku daripada perkara sebegini... jagalah iman-ku Ya Allah...

aku percaya dengan janji mu Ya Allah.. lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.. oleh itu, aku cuba untuk memperbaiki diri untuk bakal jodoh ku dan untuk mu Ya Allah... aku yakin.. andaikan jodohku tiada di dunia ni, aku yakin Kau dah sediakan seseorang di Syurga nanti..

aku cuba untuk memperbaiki diriku.. aku masih dalam perubahan untuk menjaga hubungan antara diriku dengan-Mu Ya Allah, manusia dan alam.. Allah takkan uji seseorang itu melainkan mengikut kemampuan seseorang itu sendiri... Alhamdulillah... andai kata ini adalah ujian untukku sebagai cubaan menguji keimananku.. aku terima Ya Allah.. aku tahu Allah sentiasa ada denganku.. walaupun hari-hari kena berhadapan dengan semua ini berseorangan tanpa sokongan dari mana-mana sahabat atau rakan seperjuangan.. tak termasuk lagi dengan pendedahan aurat.. aku terima ini sebagai ujian bagi menguji keimananku.. 

kini aku sedang istiqamah dalam menjauhkan diri daripada mana-mana lelaki.. bukanlah erti kata aku berjumpa lelaki then lari.. tapi aku cuba untuk istiqamah untuk tidak berhubung dan berkawan dengan lelaki tanpa urusan yang penting walaupun di alam maya mahupun realiti.. doakan aku agar istiqamah...

aku berharap dan mendoakan agar bakal jodohku berbuat perkara yang sama seperti aku.. sama-samalah kita memperbaiki diri ini wahai bakal jodohku.. 

kekadang aku cemburu melihat sahabat-sahabatku yang lain belajar di universiti yang mengamalkan dan hidup dengan persekitaran yang islamik.. dikelilingi oleh sahabat-sahabat yang selalu mengingati ke jalan-Mu.. tapi apakan daya.. ini adalah jalan hidupku.. aku redha.. ini adalah jalan hidupku yang telah tertulis buatku oleh-Mu...


" kalau suka seseorang.. jauhkan diri dari dia.. "

sedih.

ada insan yang berpegang pada ayat tu.. menjauhkan diri dari seseorang yang disukai.. tapi pada masa yang sama cari dan layan gadis lain.. melayan gadis lain.. puji gadis itu.. puji gadis ini.. Allahu.. jauhkanlah aku daripada orang sebegini.. jika ingin berpegang pada kata-kata itu.. fahamkan dan dalamilah sebenar-benar ayat itu... bukan hanya faham dengan mata kasar. tapi fahamkanlah dengan hati... 

aku tidaklah sempurna.. tapi aku cuba untuk memperbaiki diriku untuk menjadi seorang anak yang solehah buat ayah, mama dan keluarga.. menjadi seorang hamba yang bersyukur untuk Pencipta diri ini.. bimbinglah aku ke jalan-Mu Ya Allah.. 

aku percaya bahawa kini aku masih tidak mempunyai sesiapa yang special dalam erti kata boyfriend.. kerana Allah ingin melindungiku daripada sebarang maksiat.. Alhamdulillah.. aku tidak memerlukan boyfriend.. tapi aku menginginkan seorang suami..

duhai dirimu bakal pendamping hidupku, bersabarlah aku di sini menanti dirimu kerana diriku banyak lagi kelemahan yang perlu di baiki.. aku sedang berusaha membaiki diri, jika benar jodoh itu untukku pastinya kita akan bersatu dengan izin-Nya..

akhir kata, 

YA ALLAH,
aku percaya, sesungguhnya setiap apa yang berlaku di alam ini, pasti ada hikmahnya.. jodoh, hidup dan mati ku telah ditetapkan oleh Mu.. kau berilah kekuatan kepad ku untuk terus redha dengan segala ketentuan-Mu.. jika kau telah tetapkan jodoh untuk kami semua, kau lindungilah dia.. kuatkan iman kami supaya ibadah kami terus bertambah setiap hari. lindungilah perasaan kami ini, dan serahkanlah perasaan ini kepada yang halal kami serahkan...

YA ALLAH...
kau lindungilah kamu... hanya kepada-Mu, aku berharap dan meminta pertolongan.. jika kami rindu, rindukanlah kami kepada orang-orang yang halal untuk kami rindui. semoga kami berjaya melindungi perasaan ini.. 
Aamiin~

sukakan seorang gadis?? bertemulah dengan walinya.. halalkan perhubungan itu.. good luck ! (^_^)

2 comments:

  1. Alangkah indah jika ditukarkn good luck itu kpd Allah yuftah alaikum .. :) kerana ia mmbawa mksd doa. good luck bkn doa, tp ia kata smgt shja.

    skdr pndgn.

    ReplyDelete
  2. insyaAllah ya akhi.. syukran kerana mengingati..

    ReplyDelete