Sunday, 20 January 2013

LaMan SoSiaL juGa mEruPakAn MeDaN dAkWaH~

Edit Posted by MissShyShy with 3 comments
AsSaLaMuALaIkUm~


ahlan wasahlan amira ucapkan kepada pengunjung blog amira.. amira nak ucap syukran syazilan krn sudi baca entry2 dalam blog nie... amira harap aper yang baik,, dijadikan teladan... dan apa yang sebaliknya,, wat dunno jelarh yer.. huhu ~ (^_^)

amira percaya korang sumer nie mesti ader laman sosial kan??? tak kire lar facebook ker,, twitter ker aper.. yang penting ader.. kalau yg jenis mmg kuat on9 neyh,, msti akaun laman sosial lebih dari satu.. facebook ader,, twitter ader,, blog ader.. bleh dkatakan sumer ader larh.. sebut jer.. mmg jwapannyer,, ader.. kan2??
setakat nie amira sendiri takder lar sampai ader semua.. amira juz ader facebook, ask.fm dan blog.. dulu time   skolah rndah,, aktif jugak kat friendster.. tapi sekarang ntah aper citer friendster amira tu.. dah penuh dgn sarang labah2 kut.. twitter.. amira mmg surrender awal2 lagi.. amira tak pndai dan tak berminat..

amira nk tnyer.. korang sumer nie guna laman sosial untuk aper?? cuba tnyer diri sndiri.. pernah tak laman sosial korang terisi dengan dakwah?? renung-renungkanlah.. actually,, dakwah nie bukanlah dserahkan 100% untuk orang yang berkelayakan sperti ustaz-ustazah,, orang blajar agama.. nehi3~ tidak sama sekali.. dakwah nie kan wajib bagi setiap umat islam.. nie bermakna,, wajib ke atas kita untuk mnyebarkan dakwah..    
dakwah??? "ader orang tertanya-tanya.. aku nie bukanlah dari sekolah agama,, maner lar aku reti nak berdakwah-dakwah nie.." ok2.. amira pham situasi nie.. dont worry.. islam nie bukan agama yang menyusahkan.. dakwah nie tak semestinyer kena bercakap macam dalam ceramah2 kat TV.. ayat kena ader huraian aper smua.. kadang2 kan.. kiter post suruh pergi solat pun dikira dakwah.. kita post benda2 baik pun dikira dakwah...

dakwah nie bermaksud 'amar makruf nahi munkar'.. mengajak ke arah kebaikan dan meninggalkan kemungkaran.. kiter suruh pergi sembahyang.. smthing ke arah kebaikan kan? kita post jgn suka buang smpah mrata-rata.. ke arah kebaikan kan?? tu semua pun dikira dakwah.. nampak simple jer kan..
so,, bg yang sebelum2 nie laman sosial dia yang tak pernah terisi dengan dakwah.. sama-sama larh kiter isi dengan dakwah.. smoga laman sosial kiter dberkati dan mndapat keredhaan dari Allah... ingtlah.. dakwah nie hukumnya wajib ke atas setiap umat islam.. dakwah nie hnya simple.. Islam kan agama yang mudah.. so,, manfaatkanlah ~ maner lar tahu aper yang kiter post tu,, ader orang ikut.. cntoh.. amira bagi yang paling simple.. kiter post suruh pergi solat,, ttber ader orang bacer post kite, dye sdar yg dye blum solat,, trus dye pergi solat.. insyaAllah kiter pun dapat ganjarannya krn saling mengingati.. 

nie jelarh untuk kali nie.. aper yang baik,, jadikanlah tladan.. manakala yang sebaliknya, buanglah jauh2.. wasalam ~ =D

3 comments:

  1. nice entry :) kadang-kadang kita sendiri nak share pasal info-info agama pun malas. tapi bab-bab share pasal k-pop, laju aje. adehh ! *tumbuk diri sendiri lajulaju* hihii ~

    ReplyDelete
  2. salam..blog anda direview..

    http://diarijejakahangat1.blogspot.com/2013/01/segmen-review-blog-bertuah-4.html

    ReplyDelete